Sulmet e panikut, cilat janë ato dhe disa këshilla për tu përmirësuar

Sulmet e panikut, cilat janë ato dhe disa këshilla për tu përmirësuar

290
0

Vuajtja nga sulmet e panikut është 3.5% e popullsisë botërore, kështu që ne po flasim për një patologji shumë të përhapur. Më të prekurit janë gratë, megjithëse kjo sëmundje po prek gjithnjë e më shumë adoleshentë. Ndër simptomat më të zakonshme fizike gjejmë: rrahjet e shpejta të zemrës, gulçim, ndjenja e mbytjes, mpirje të gjymtyrëve dhe dhimbjet në gjoks. E gjithë kjo çon në një ndjenjë ankthi dhe frike që tmerron këdo që goditet nga një sulm paniku. Për fat të mirë: në 40% të rasteve ajo zhduket spontanisht, në 30% ka një rikuperim pas terapisë specifike dhe, në 30% të mbetur të rasteve ekziston nevoja për një terapi të zgjatur për të luftuar përgjithmonë sulmet e panikut. Por le të zbulojmë më shumë.

 

Cilat janë sulmet e panikut

 

 

Ashtu siç e kemi parashikuar tashmë, sulmet e panikut (DAP) manifestohen si episode të forta ankthi që mund të zgjasin nga 15 deri në 30 minuta, kohë në të cilën ekziston një ankth i fortë dhe një shqetësim ekstrem për situatën që po përjetoni, por ekziston një motiv i dukshëm që justifikon aq shumë dhe këtë frikë. Sulmet e panikut më pas godasin në momente të jetës së përditshme, prandaj janë të paparashikueshme dhe kjo i bën ato edhe më të frikshëm sepse, kush vuan prej saj, nuk mund të parashikojë se kur dhe nëse do të ndodhin sulmet.

 

Disa këshilla që duhet të zbatohen menjëherë

 

Ata që vuajnë nga sulmet e panikut, mund të zbatojnë këto disa  këshilla të përpiluara nga Dr Giovanni Porta për të filluar të përmirësoheni menjëherë.

 

-Përkushtojuni aktiviteteve artistike: të shpreheni përmes muzikës, aktrimit, shkrimit, pikturës, vallëzimit, do t’ju lejojë t’i jepni zë botës tuaj të brendshme, përvojës tuaj. Pastaj merrni pjesë në kurse të teatroterapisë, për shembull, ku mund të eksperimentoni me mënyra të reja të sjelljes që mund të sjellin përfitime të mëdha.

 

-Gjeni guximin t’i dërgoni ata që e meritojnë atë vend: mos vazhdoni të mbani ngacmime nga njerëzit që ju bëjnë të vuani, por mbajini larg.

 

 

-Përcaktoni miqtë ,si vetëm ata që meritojnë besimin tuaj: le të flasim për ata njerëz të cilëve mund t’u besojmë dhe nga të cilët nuk ndihemi të gjykuar.

 

-Kërkoni ndihmë dhe shkëmbeni: mos kini frikë të kërkoni ndihmë në rast nevoje dhe të ndani ankthet ose frikën tuaj me miqtë e besuar.

 

-Mësoni të jetoni me frikën tuaj: dhe mos kini frikë të dukeni keq, veçanërisht nëse këto do t’ju ndihmojnë të arrini atë që dëshironi.

 

-Bisedoni me ata që kanë vuajtur nga sulmet e panikut: biseda me ata që kanë përjetuar problemin tuaj, zgjidhja e tij, mund të ndihmojë shumë.

 

 

-Fitoni vetëdijen që ju do të shëroheni: siç kemi parë nga sulmet e panikut, shërohemi, edhe nëse do të thotë të këshilloheni me një ekspert. Prandaj, ne duhet ta përftojmë këtë vetëdije si një pjesë tjetër për tu përmirësuar.