Studimi i ri/ Zbulohet antitrupi që frenon trombozën

Studimi i ri/ Zbulohet antitrupi që frenon trombozën

186
0

Studiuesit në Universitetin Monash kanë zhvilluar një antitrup të ri që ndihmon në parandalimin e trombozës , pa efekte anësore, duke bllokuar veprimin e një proteine ??Specifike të gjakut.

Studimi i ri është botuar në Haematologica.

Studimi, i udhëhequr nga Dr. Erik Westein dhe Profesor i Asociuar Christoph Hagemeyer i Qendrës Australiane për Sëmundje Hematologjike në Universitetin Monash përshkruajnë se si u krijua antitrupi i ri për të zbuluar dhe përjashtuar format patologjike të glikoproteinës së faktorit të koagulimit të gjakut (von Willeb) .

Antitrupi i ri mund të parandalojë trombozën anormale, e cila është përgjegjëse për sulmet në zemër dhe goditjet në tru, por pa ndikuar në procesin e shëndetshëm të mpiksjes së gjakut.

Sulmi në zemër dhe goditja në tru mbeten shkaqet kryesore të vdekshmërisë dhe sëmundshmërisë në të gjithë botën.

Antikoagulantët aktualë shpesh janë përgjegjës për komplikime serioze të gjakderdhjes pasi ato ndikojnë në mpiksjen normale të gjakut.

Është vlerësuar se katër në pesë pacientë që marrin terapi antirombocite vazhdojnë të kenë ngjarje të përsëritura kardiovaskulare.

Barnat anti-trombocite të disponueshme nuk mund të administrohen në doza më të larta dhe kështu efikasiteti i tyre mbetet dukshëm i ulët.

Trajtimet e ardhshme kërkojnë një ridizenjim të madh që nga fillimi, thonë studiuesit.

” Qasja jonë filloi duke identifikuar ndryshimet biologjike midis koagulimit të shëndetshëm dhe patologjik të gjakut “, tha Dr. Westein dhe shtoi ” ne zbuluam se faktori vWF ndryshon vetitë e tij kur formohen mpiksje të rrezikshme në gjak .”

” Tjetra, ne krijuam një antitrup që zbulon dhe bllokon vetëm formën patologjike të proteinës vWF dhe për këtë arsye aktivizohet vetëm në rastin e trombozës patologjike “.

Profesori i asociuar Dr Hagemeyer tha:

” Ne kemi analizuar vetitë e antitrupave ekzistues anti-vWF dhe kemi identifikuar ato më të mirat që mund të lidhin dhe frenojnë glikoproteinën në kushte anormale të mpiksjes së gjakut. Ne pastaj i kombinuam këto struktura optimale molekulare në një antitrup të ri për të krijuar një ilaç të llojit të parë që ka aftësinë të ndalojë trombozën e rrezikshme pa efekte anësore të tilla si ndërlikimet e gjakderdhjes Sa i përket skepticizmit të mjekëve në lidhje me efektivitetin e barnave kundër efekteve anësore, Dr. Westein tha që antitrupi i ri ishte krijuar qëllimisht për të mos ndërhyrë në mpiksjen normale të gjakut, kështu që ata presin që ekipi i tij ta përdorë atë në një nivel shumë më të lartë.

Dr. Hagemeyer vuri në dukje se studimi laboratorik u krye në mostrat e gjakut të njeriut dhe hapi tjetër do të ishte të testohej efektiviteti i antitrupave në kafshë eksperimentale për të përcaktuar se si funksionon në një sistem jetësor kompleks të ngjashëm me tonën.