Sot shënohet dita më depresive e vitit – gjithçka që duhet të...

Sot shënohet dita më depresive e vitit – gjithçka që duhet të dini rreth të hënës së kaltër

94
0

Janari është ndoshta një nga muajt më të vështirë të vitit, pasi është një rikthim i ashpër në normalitet pas një pushimi të gëzuar festiv.

Pasi kaloni kohë me miqtë dhe familjen, janari dhe rikthimi i papritur në punë vijnë shumë shpejt.

Është krejtësisht normale të ndihesh i rraskapitur këtë muaj: qoftë moti apo përditshmëria, është e natyrshme të ndihesh i plogësht dhe ndonjëherë i mjerë.

E hëna e kaltër është një ditë e shënuar çdo vit sipas një ekuacioni si dita më dëshpëruese e vitit.

Bie të hënën e tretë të janarit të çdo viti, që do të thotë se në vitin 2022 bie më 17 janar.

Çfarë është e hëna e kaltër?

Termi filloi në vitin 2005 kur Sky Travel përdori një ekuacion për të llogaritur se cila ishte dita më e trishtuar e vitit.

Ekuacioni i tyre faktorizohej në elementë si moti, nivelet e borxhit, koha që nga Krishtlindjet, motivimi dhe më shumë, dhe data që supozohej se prodhoi ishte e hëna e tretë e janarit, prandaj lindi, e hëna e kaltër.

Megjithatë, që atëherë, një numër neuroshkencëtarësh, matematikanësh dhe skeptikësh të përgjithshëm kanë qeshur me legjitimitetin e ekuacionit.

Një kritik i zëshëm, Dean Burnett, i cili punoi në Neuroshkencë në Universitetin e Cardiff-it për pesë vjet, shkroi në Guardian: “Ekuacioni në vetvete është absurd”.