Skleroza e shumëfishtë, gjendet ilaçi që bllokon sëmundjen

Skleroza e shumëfishtë, gjendet ilaçi që bllokon sëmundjen

626
0

 

Cladribine është përbërësi i ri aktiv, i miratuar nga Shërbimi Shëndetësor, për të mbajtur nën kontroll sklerozën e shumëfishtë

 

Duhen 20 tableta në dy vjet për të ndaluar sklerozën e shumëfishtë. Kjo është ajo që garanton dhënien fund ilaçeve që janë në gjendje të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes. Në fakt, aktualisht nuk ka kurë për këtë sëmundje serioze të sistemit nervor qendror. Ka terapi të ndryshme që stimulojnë trupin të reagojë ndaj sëmundjes.

 

 

 

 

Por Cladribine, përbërësi i ri aktiv, në krahasim me të tjerët që funksionojnë vetëm për sa kohë që merren, ka avantazhin e madh të zgjatjes së efektit për një kohë të gjatë, madje edhe pas ndërprerjes së trajtimit. “Me një cikël terapie 10-ditore në vitin e parë dhe 10 në të dytin, ai është në gjendje ta mbajë sëmundjen nën kontroll edhe për dy vitet e ardhshme”, shpjegon profesori Giancarlo Comi, profesor i neurologjisë në Universitetin Vita-Salute në Milano. “Në studimet e bëra mbi 2000 pacientë, në dy vitet e kurimit në 4 raste nga 10 nuk ka pasur relapsa dhe në 9 nga 10 as përparim të aftësisë së kufizuar. Dhe pas 4 vjetësh, 7 pacientë nga 10 nuk kanë patur ende sulme”.

 

Për ata që duan të kenë një fëmijë

 

Dhe për të kuptuar se si kjo mund të bëjë një ndryshim, thjesht mendoni për pacientët që ëndërrojnë të bëhen nëna. “Të kesh një ilaç që ngrin sëmundjen edhe për dy vjet pas administrimit, ju lejon të planifikoni një shtatzëni”, thotë Maria Trojano, profesoreshë e neurologjisë në Universitetin e Barit. “Gjashtë muaj pas ciklit të fundit e terapisë është e mundur të planifikoni konceptimin dhe të filloni në mënyrë të qetë shtatzëninë”.

 

Si funksionon?

 

Mavenclad, ky është emri tregtar i ilaçit të ri, është miratuar nga Shërbimi Shëndetësor dhe jepet në rastet e rikthimit të sklerozës së shumëfishtë, e cila alternon periudha sulmesh me ato të mirëqenies dhe, në veçanti, për të ashtuquajturat forma të larta të aktivitetit, në të cilat krizat janë më të shpeshta dhe më intensive. Mekanizmi i tij i veprimit nuk dihet saktësisht, por duket se zvogëlon në mënyrë selektive limfocitet B dhe T, të cilat luajnë një rol qendror në shkaktimin e sulmeve. Në praktikë, ai ndërpret reagimet e sistemit imunitar që janë baza e sëmundjes. Ilaçi gjithashtu tolerohet mirë: efekti anësor më i zakonshëm është limfopenia, d.m.th. një ulje në numrin e limfociteve.

 

Terapia ndiqet në shtëpi

 

Përveç kohëzgjatjes së shkurtër të trajtimit, një avantazh tjetër i madh i ilaçit të ri është thjeshtësia e përdorimit të tij. Falë formulimit të tabletës, terapia mund të ndiqet lehtësisht në shtëpi. Dhe monitorimi kërkon gjithashtu më pak analiza dhe vizita. “Pacientët e ndjekin më lehtë trajtimin dhe cilësia e tyre e jetës përmirësohet në mënyrë të konsiderueshme, pasi ata pothuajse harrojnë se janë të sëmurë” shton profesori Trojano. Një avantazh mjaft i mirë sidomos për faktin se skleroza e shumëfishtë të prek në një moshë të re, midis 20 dhe 40 vjeç. Dhe një pacient nga dy lë punën për shkak të sëmundjes. /Revista Psikologjia/