Si dëshifrohen ëndrrat? Mësoni tetë fakte interesante që nuk i dini për...

Si dëshifrohen ëndrrat? Mësoni tetë fakte interesante që nuk i dini për to

88
0

 

Ëndrrat dhe kuptimi i tyre vazhdojnë të magjepsin shkencëtarët pasi ato janë ende një mister edhe sot, pasi ata nuk kanë qenë në gjendje të deshifrojnë plotësisht kuptimin e tyre.

Lexoni 8 gjëra që mbase nuk i keni ditur për ëndrrat:

 

Rolet e sekseve

 

Kur bëhet fjalë për makthe, burrat dhe gratë përndiqen nga mendime të ndryshme, sipas studiuesve në Universitetin e Montrealit. Sa i përket burrave, ankthet e tyre kanë të bëjnë me katastrofa natyrore të tilla si përmbytjet dhe tërmetet. Nga ana tjetër, konfliktet ndërpersonale dhe verbale janë përbërësi kryesor i maktheve të grave, të cilat shohin ëndrra të tilla dy herë më shpesh sesa burrat.

 

A i mbani mend ëndrrat tuaja?

 

Disa njerëz kujtojnë ëndrrat e tyre pothuajse çdo mëngjes, ndërsa të tjerët i kujtojnë ato, mesatarisht, vetëm dy herë në muaj. Një studim në revistën Neuropsychopharmacology zbuloi se njerëzit që kujtojnë ëndrrat e tyre më shpesh kanë aktivitet më spontan në një pjesë të trurit të quajtur kryqëzim kohor, krahasuar me njerëzit që rrallë kujtojnë. Dallimet nuk u gjetën vetëm gjatë gjumit, por edhe ndërsa pjesëmarrësit në studim ishin zgjuar. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit që kujtojnë më shumë ëndrra, gjithashtu i përgjigjen më shumë tingujve gjatë gjumit (por edhe kur janë zgjuar) sesa njerëzit që zakonisht nuk i mbajnë mend ëndrrat e tyre.

 

Djathtas VS Majtas

 

Një faktor tjetër që ndikon në mënyrën se si ëndrrat “ruhen” në kujtesën tonë është “dora” jonë e mirë. Në një studim të 1,375 pjesëmarrësve, njerëzit që flinin në të djathtë kishin më shumë gjasa të mbanin mend ëndrrat e tyre sesa njerëzit me të majtë.

 

 

 

 

 

Mashtrimi “virtual”

 

Na pëlqen apo jo, burrat nuk janë aq besnikë kur flenë. Sipas një sondazhi me 306 të rritur, shumica ëndërrojnë për një njohje të rastësishme dhe jo domosdoshmërisht partnerin e tyre. Lajmi i mire: Ai ende po zgjohet pranë jush!

 

Ne ëndërrojmë në kohë reale

 

Përkundër mitit që dëshiron që ëndrrat tona të ndodhin në një pjesë të sekondës, në realitet ëndrrat mund të luajnë për 20, 30, madje 60 minuta. Kjo është sipas Rubin Naiman, një psikolog klinik që specializohet në gjumin holistik dhe ilaçet e ëndrrave në Universitetin e Arizonës.

 

Sipas Naimanit, ëndrrat fillojnë në fillim të natës dhe zgjasin ndërsa nata përparon.

 

Ëndrrat dhe psikologjia e fëmijëve

 

Hulumtimi i ri ka treguar se fëmijët që raportojnë makthe të shpeshta deri në moshën 12 vjeç kanë 3.5 herë më shumë gjasa të kenë përvoja psikotike në adoleshencë.

 

Ekipi i Universitetit të Ëarëick tha se një problem afatgjatë me ankthet dhe tmerret e natës shoqërohej me një rrezik më të lartë të problemeve të shëndetit mendor.

 

Rreth 47 në çdo 1000 fëmijë kanë një formë të përvojës psikotike. Sidoqoftë, ky rezultat vjen nga një analizë që nuk mund të na tregojë nëse problemet e gjumit paraprinin përvojat psikotike.

 

Ankthet nuk shkaktohen vetëm nga frika

 

 

 

 

 

Ëndrrat e këqija janë padyshim të frikshme, por ka emocione të tjera themelore. Në një studim të Universitetit të Montrealit, studiuesit analizuan regjistrat e ëndrrave të 331 njerëzve dhe zbuluan se shumë makthe dhe makthe ishin shkaktuar nga ndjenjat e dështimit, ankthit, konfuzionit, trishtimit apo edhe fajit.

 

Ju keni më pak të ngjarë të mbani mend një ëndërr nëse ora e alarmit ju zgjon

 

Ora e alarmit jo vetëm që ju sjell me dhunë në botë mund t’ju bëjë të harroni ëndrrën tuaj edhe nëse është e fundit. Mënyra më e mirë për të kujtuar ëndrrat tona, thotë Naiman, është të lejojmë veten të zgjohemi ngadalë dhe duke gumëzhitur. Thjesht mos u mundoni shumë për të kujtuar këto imazhe kalimtare. “Nëse jeni duke ndjekur një ëndërr, atëherë ajo do të largohet,” shtoi ai.