Shtetet e Bashkuara thirrje të gjitha kombeve: Kundërshtoni ideologjinë e Iranit, do...

Shtetet e Bashkuara thirrje të gjitha kombeve: Kundërshtoni ideologjinë e Iranit, do sanksionojmë sektorë të rëndësishëm

341
0

 

Ambasada e Shteteve të Bashkuara në Tiranë ka postuar ditën e sotme një shkrim të Departamentit Amerikan të Shtetit që i bën thirrje të gjitha kombeve të mbajnë qëndrim dhe të kundërshtojnë ideologjinë e regjimit Iranian.

 

Ndër të tjera, ajo deklaron se Shtetet e Bashkuara do të sanksionojnë disa sektorë të rëndësishëm të ekonomisë iraniane derisa Irani të ndryshojë sjelljen e tij.

 

“Shtetet e Bashkuara i bëjnë thirrje të gjithë kombeve që të kundërshtojnë ideologjinë e terrorit të regjimit iranian dhe të mbajnë Iranin përgjegjës për dhunën e tij”, thuhet ndër të tjera në deklaratë.

 

Më poshtë gjendet deklarata e plotë e Sekretarit të Shtetit amerikan Michael R. Pompeo:

 

“Sot, Shtetet e Bashkuara po ndërmarrin një seri veprimesh në përgjigje të sulmeve të Iranit kundër forcave amerikane duke privuar regjimin iranian të zbatojë politikën e tij të jashtme të dhunshme. Ne do të vazhdojmë t’i mbajmë përgjegjës individët dhe entitetet për mbështetjen e shumë fronteve të terrorit të regjimit iranian. Ne jemi duke sanksionuar tetë liderë të lartë iranianë, përfshirë Ali Shamkhani, Sekretarin e Këshillit të Lartë të Sigurisë Kombëtare, Gholamreza Soleimani, Komandantin e Basijve, dhe gjashtë zyrtarë të tjerë të vjetër në përputhje me Urdhrin Ekzekutiv 13876 (OE 13876. Këta individë kanë kryer komplote terrorizmi në Iran dhe kanë zhvilluar fushata të dhunshme në të gjithë rajonin dhe janë bashkëpunëtorë për vrasjet e fundit të rreth 1.500 iranianëve që protestojnë për lirinë. Regjimi iranian shfrytëzon të ardhurat nga industria e tij e metaleve për të financuar aktivitetet e tij destabilizuese. Në përputhje me rrethanat, Departamenti i Shtetit po sanksionon Pamchel Trading (Pekin) Co, Ltd, në zbatim të nenit 1245 të Ligjit për Lirinë dhe Kundër Përhapjes së Iranit për transferimin e 29,000 tonë çeliku nga një firmë iraniane gjë që është shprehje e një Terrorizëm Global. Departamenti i Thesarit po ashtu po sanksionon njëzet e dy subjekte dhe tre anije në përputhje me E.O. 13871, për operimin në sektorët e hekurit, çelikut, aluminit, ose bakrit të Iranit, dhe aktivitete të ngjashme. Presidenti gjithashtu do të nxjerrë një Urdhëresë Ekzekutive që autorizon vendosjen e sanksioneve në lidhje me sektorët shtesë të ekonomisë iraniane, duke përfshirë: ndërtimin, prodhimin, tekstilet dhe minierat. Ky veprim do të zgjerojë ndjeshëm aftësinë e Shteteve të Bashkuara për të synuar rrjedhën e ndryshme të këtij regjimi. Siç tha Presidenti Trump dje, sanksionet tona do të qëndrojnë derisa Irani të ndryshojë sjelljen e tij. Bota e qytetëruar duhet t’i dërgojë një mesazh të qartë dhe të unifikuar regjimit iranian: Fushata e terrorit, vrasjeve dhe sakatimeve në Iran nuk do të tolerohet më. Shtetet e Bashkuara u bëjnë thirrje të gjitha kombeve të qëndrojnë kundër ideologjisë së terrorit të regjimit iranian dhe ta mbajnë Iranin përgjegjës për dhunën e tij.”