Shkenca: Braktisni formën elektronike dhe filloni të shkruani me dorë

Shkenca: Braktisni formën elektronike dhe filloni të shkruani me dorë

343
0

Të ecësh në çdo klasë të kolegjit, jeni të sigurt se do të bëheni dëshmitarë të një deti ekranesh të ndezura laptopësh dhe tastierash. Mësuesit shpesh shqetësohen për shpërqendrimin që laptopët mund të krijojnë në klasë, por çka ndodh me studentët që qëndrojnë të ndershëm dhe i përdorin ato vetëm për të marrë shënime? Studimet tregojnë se shënimet me shkrim të dorës janë shumë më efektive se sa të shkruajnë në kompjuter, dhe kjo vlen për të gjitha nivelet e arsimit. Arsyet, mund të jenë të habitshme për ju.  Në vitin 2008, profesori i Kolegjit të Ligjit në Jug të Teksasit, Kevin Yamamoto botoi një raport në Journal of Legal Education, duke bërë kërkesë për ndalimin e laptopëve në klasa. Hulumtimi që ai përfshiu tregoi se studentët që shkruanin shënime me dorë pranuan rezultate më të larta provimi, ishin më të angazhuar në diskutime dhe nuk mbështeteshin në shikimin e gjërave aq sa homologët e tyre që mbështeteshin në ekran. Në fakt, hulumtimi i tij tregoi se studentët që morën shënime me dorë kaluan provimin e jurisprudencës në një shkallë më të lartë. Dhe duke pasur parasysh vështirësitë famëkeqe të provimit të jurisprudencës, është e lehtë të imagjinohet se marrja e shënimeve me dorë do të ishte një bast më i sigurt në një gamë të gjerë të situatave akademike. Kohët e fundit në 2014, një studim i Pam Mueller dhe Daniel Oppenheimer, i botuar në Shkencën Psikologjike tregoi se studentët që marrin shënime në laptop tregojnë rezultate më të dobëta në pyetjet e provimit konceptual – pyetje që kërkojnë njohuri të thellë të një subjekti – sesa ata që marrin shënime për një kohë të gjatë, me dorë. Dhe sipas psikiatres Victoria L. Dunckley, nxënësit më të vegjël që shkruajnë shënime me dorë mund të përmirësojnë ndjeshëm leximin e tyre dhe aftësitë e përgjithshme të gjuhës, memorizimin, koordinimin e syve, të duarve dhe të menduarit kritik. “Praktikimi i fjalës së shkruar mund të përmirësojë aftësitë e leximit..” thotë ajo. Teknologjia është e dobishme, por vjen me një kosto.