Shkarkimi/ Komisioni i Venecias PUBLIKON draft-opinionin përfundimtar për Ilir Metën. Reagon Presidenti

Shkarkimi/ Komisioni i Venecias PUBLIKON draft-opinionin përfundimtar për Ilir Metën. Reagon Presidenti

141
0

Komisioni i Venecias ka publikuar drat-opinionin përfundimtar për Presidentin Ilir Meta.

 

Venecia në draftin që mban datën 14 tetor, ndër të tjera bën me dije se Metës i duhet bazë ligjore për të anuluar zgjedhjet.

 

“Në përgjigje të kërkesës për një mendim nga Kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, Komisioni i Venecias arrin në përfundimin se, në mungesë të një dispozite ligjore për këtë çështje, Presidenti mund të anulojë zgjedhjet për organet e qeverisjes vendore në një situatë e cila plotëson kriteret për marrjen e masave emergjente. Edhe atëherë Presidentit i duhet një bazë ligjore specifike për të shtyrë zgjedhjet”, thuhet në opinionin e Venecias.

 

Ndërkaq, Komisioni thekson se edhe nëse u konstatuan disa shkelje, kjo nuk duhet domosdoshmërisht të çojë në fajësimin e Presidentit, duke marrë parasysh parasysh fuqinë e seancës plenare të Kuvendit për të marrë parasysh qëllimet kushtetuese, siç janë kontrollet dhe ekuilibrat.

 

Një pjesë e konkluzioneve nga Komisioni i Venecias:

 

Anulimi i zgjedhjeve është i mundur vetëm në situata që plotësojnë kërkesën për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme. Sidoqoftë, rregullat e zbatueshme kushtetuese për situata emergjente nuk u ndoqën në këtë rast. As nuk kishte një konsensus politik, i cili do të lejonte krijimin e një baze ligjore

 

Komisioni vëren më tej se nuk kishte konsensur politik, i cili do të lejonte krijimin e një baze ligjore.

 

Anulimi i zgjedhjeve ndikon gjithashtu në të drejtat elektorale të njohura nga të drejtat ndërkombëtare të njeriut.

 

Bojkoti elektoral nga partitë politike, edhe nëse ato përfaqësojnë një pjesë të rëndësishme të elektoratit, nuk mund të parandalojë zgjedhjet e rregullta.

 

Do të jetë Kuvendi dhe në fund të Gjykata Kushtetuese që do të përcaktojë nëse anulimi, atëherë shtyrja e zgjedhjeve lokale do të thotë një shkelje e Kushtetutës dhe nëse shkelja është e një karakteri serioz, i cili do të lejonte një fajësim të Presidentit

 

Përfundimisht, edhe nëse u konstatuan disa shkelje, kjo nuk duhet domosdoshmërisht të çojë në fajësimin e Presidentit, duke marrë parasysh parasysh fuqinë e seancës plenare të Kuvendit për të marrë parasysh qëllimet kushtetuese, siç janë kontrollet dhe ekuilibrat.

 

 

 

 

Deklaratë e Presidentit të Republikës Ilir Meta

 

Presidenti i Republikës Sh.T.Z Ilir Meta vlerëson se Opinioni përfundimtar i Komisionit të Venecias konfirmoi të gjitha qëndrimet e Presidentit të Republikës.

 

Si asnjëherë tjetër, Opinioni përfundimtar pësoi ndryshime thelbësore nga projekti paraprak.

 

Ndër konkluzionet kryesore u evidentua se:

 

  1. Presidenti i Republikës nuk ka shkelur Kushtetutën dhe nuk ka tejkaluar kompetencat e veta kushtetuese.

 

  1. Presidenti i Republikës pati qëllim legjitim, që synonte shmangien e gjakderdhjes, mbrojtjen e pluralizmit politik, ruajtjen e stablitetit dhe të kredencialeve demokratike të vendit.

 

  1. Kompetencat kushtetuese të Presidentit nuk janë formale.

 

  1. Dekretet e Presidentit janë në fuqi dhe nuk u sfiduan përpara asnjë gjykate.

 

  1. Zgjedhjet parlamentare kanë status më të lartë kushtetues se zgjedhjet vendore.

 

Presidenti i Republikës shpreh keqardhjen që gjatë katër muajve u shpërdoruan energji që do të duhet të ishin në shërbim të integrimit europian të Shqipërisë dhe vendimit të shumëpritur për çeljen e negociatave të anëtarësimit në BE.