Shenjat paralajmëruese të dëmtimit të mëlçisë, qe nuk duhet t’i injoroni...

Shenjat paralajmëruese të dëmtimit të mëlçisë, qe nuk duhet t’i injoroni kurrë

433
0

Mëlçia është organi më i madh i brendshëm dhe më i fuqishmi.

Sidoqoftë, disa kushte të mëlçisë mund të çojnë në dëmtime të përhershme. Në këtë rast diagnoza e hershme dhe trajtimi i shpejtë mund të nënkuptojnë ndryshimin midis një sëmundjeje të pakëndshme (por të shërueshme) dhe një emergjence të rrezikshme për jetën.

Problemet me mëlçinë mund të shkaktohen nga një sërë sëmundjesh dhe gjendje të ndryshme, duke përfshirë:

-Hepatiti A, B dhe C.

-Cerozë.

-Abuzimi afatgjatë i alkoolit.

-Sëmundje jo-alkoolike e mëlçisë yndyrore.

-Reagimet anësore ndaj recetave të caktuara dhe ilaçeve bimore.

-Mbidozimi i acetaminofenit (Tylenol).

-Hemokromatoza (një sëmundje e trashëguar që bën që trupi të thithë dhe ruajë shumë hekur).

-Kequshqyerja.

-Gëlltitja e kërpudhave helmuese.

Si shumë sëmundje progresive, mund të mos vini re ndonjë shenjë ose simptomë të sëmundjes së mëlçisë në fazat e hershme. Por, ndërsa funksioni i mëlçisë fillon të bierë, ju mund të filloni të vini re disa ndryshime fizike në zona të caktuara të trupit tuaj.

Barku i fryrë

Një bark i fryrë mund të tregojë për një gjendje të quajtur ascites, në të cilën mosfunksionimi i mëlçisë çon në një çekuilibër të proteinave dhe komponimeve të tjera, dhe lëngjet ndërtohen në inde.

Kjo simptoma kryesore shpesh sinjalizon cirrozë.

Ndonjëherë ënjtja ndodh në duar, këmbë dhe kyçin e këmbës, pasi graviteti tërheq lëngun e tepërt poshtë këtyre ekstremiteteve.

Mavijosjet

Një mëlçi e dëmtuar prodhon më pak proteina të domosdoshme për koagulimin e gjakut, që do të thotë se gjaku rrjedh më lehtësisht.

Lodhje dhe Dobësi

Mund të jetë e lehtë të hidhet poshtë lodhja dhe letargjia si një efekt normal anësor i një jete stresuese, por rraskapitje e rënda mund të tregojë se keni nivele të ulëta të oksigjenit në gjak dhe akumulimin e mbeturinave.

Humbja e oreksit

Përzjerie,  një mos interesim për ushqimin dhe humbje peshe janë disa simptoma të hershme të problemeve të mëlçisë. Në fakt, fazat fillestare të hepatitit shpesh sjellin simptoma të ngjashme me gripin, përfshirë shqetësimin e tretjes.

Verdhëz

Ndërsa funksioni i mëlçisë bie dhe mbetjet nuk mund të eliminohen më nga trupi në mënyrë efikase, pigmenti biliar i quajtur bilirubin mund të ndërtohet në rrjedhën e gjakut. Nga ana tjetër, lëkura dhe sytë mund të marrin një ngjyrë të verdhë, urina do të shfaqet më e errët dhe ngjyra e jashtëqitjes do të shfaqet më të lehta.

Dhimbje barku

Kur cirroza fillon të shkaktojë dhimbje, ajo zakonisht shfaqet në pjesën e sipërme të djathtë të barkut ose vetëm nën brinjët e poshtme nga ana e djathtë. Dhimbja mund të jetë e lëkundshme dhe mund të vijë e të shkojë.

Ndryshimet e personalitetit

Çështjet njohëse mund të zhvillohen kur toksinat grumbullohen në gjak dhe lëvizin në tru.

Konfuzioni dhe problemet me përqendrimin janë shpesh shenjat e para të mbingarkesës së toksinave, por ato mund të çojnë në harresë, ndryshime në zakonet e gjumit dhe mosbesim.

Të vjella të vazhdueshme

Të vjellat dhe stomaku i mërzitur janë simptoma të hershme të sëmundjes së mëlçisë, por ndërsa aftësia e mëlçisë tuaj për të eliminuar toksinat zvogëlohet, shqetësimi juaj tretës ka të ngjarë të rritet.

Vjellja e vazhdueshme është një reagim ndaj produkteve të tepërta të mbeturinave në trup dhe të vjellat e pashpjegueshme shpesh janë të lidhura me problemet e mëlçisë.

Shikimi i simptomave të dëmtimit të mëlçisë herët është thelbësor për trajtimin efektiv.

Nëse dyshoni për një problem me mëlçinë, drejtohuni mjekut tuaj. Ekzistojnë disa teste që mund të zbulojnë shpejt dhe pa dhimbje shtrirjen e dëmtimit të mëlçisë tuaj dhe që do të përcaktojnë terapinë e duhur.

Sa më shpejt që të ndaloni përparimin e sëmundjes së mëlçisë, aq më shumë inde të shëndetshëm mund të kurseni, dhe aq më të mëdha do të jenë shanset e rigjenerimit të mëlçisë.