Shenjat më të çuditshme që nuk kanë aspak lidhje me veshkat, por...

Shenjat më të çuditshme që nuk kanë aspak lidhje me veshkat, por që tregojnë se ky organ nuk po funksionon mirë

193
0

Veshka është organi përgjegjës për mbajtjen e gjakut të pastër dhe si një organ çift, ndonëse në madhësinë e një grushti, ato filtrojnë rreth 140 litra gjak. Ata parandalojnë grumbullimin e mbeturinave dhe lëngjeve shtesë në trup, mbajnë nivelet e elektroliteve të qëndrueshme dhe prodhojnë hormone që ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut, prodhojnë qeliza të kuqe të gjakut dhe ndihmojnë në shëndetin e kockave. Është e rëndësishme për të kuptuar dhe njohur simptomat e e veshkave të dëmtuara në mënyrë që të parandaloni avancimin e sëmundjes. Shumë shenja duket sikur nuk kanë lidhje të drejtëpërdrejtë me problemet e këtij organi, por i gjithë trupi është një sistem funksionesh!

1. Rash alergjik- Shenjë që mund të ngatërrohet me problemet e lëkurës
Nëse veshkat nuk heqin në mënyrë efektive mbeturinat nga qarkullimi i gjakut, grumbullimi i tyre mund të shkaktojë kruajtje të rëndë ose skuqje të lëkurës. Mbeturinat grumbullohen në gjak, duke bërë që lëkura të thahet dhe acarohet.
2. Mbajtja e ujit
Nëse veshkat tuaja nuk punojnë siç duhet, ata nuk do të heqin lëngun shtesë në trupin tuaj, gjë që mund të çojë në ënjtjen e këmbëve, fytyrës apo duarve;.
3. Shija metalike në gojë
Kur mbeturinat grumbullohen në gjak, mund të shkaktojnë frymëmarrje të keqe dhe madje të ndryshojnë shijen e ushqimit. Nëse vëreni një humbje të oreksit ose një ndryshim në preferencat tuaja ushqimore, mund të jetë një shenjë e dëmtimit të veshkave. Mbeturinat mund të shkaktojnë gjithashtu të përziera dhe të vjella.

4. Ndryshime në urinim
Kur veshkat dëmtohen, ndryshimet në urinim mund të jenë shenja e hershme paralajmëruese .
Urina juaj mund të jetë e shkumëzuar ose me flluska. Ju mund të urinoni më shpesh ose në sasi më të mëdha. Urina juaj mund të përmbajë gjak ,ose mund të ndjeni vështirësi gjatë urinimit.
5. Lodhja
Kur veshkat janë të shëndetshme, ata prodhojnë një hormon të quajtur eritropoietin, ose EPO. Ky hormon i tregon trupit tuaj që të bëjë qeliza të kuqe të gjakut që transportojnë oksigjen. Veshkat që dështojnë prodhojnë më pak EPO, kështu që ka më pak qeliza të kuqe të gjakut duke transportuar oksigjen. Muskujt dhe truri juaj lodhet më shpejtë shpejt dhe kjo gjë mund të çojë në anemi.