SHBA propozon sanksione të reja kundër Koresë Veriore në OKB

SHBA propozon sanksione të reja kundër Koresë Veriore në OKB

70
0

Një diplomat i lartë i Kombeve të Bashkuara thotë se Shtetet e Bashkuara e kanë paraqitur një propozim-rezolutë në Këshillin e Sigurimit, për ashpërsim të sanksioneve kundër Koresë Veriore, lidhur me programin e saj raketor, i cili është i ndaluar me disa rezoluta të mëparshme të OKB-së. Ky diplomat tha se për këtë propozim-rezolutë do të diskutohet sot më vonë gjatë ditës në Këshillin e Sigurimit dhre se mbretëron “besim i madh” se Rusia dhe Kina do ta mbështesin këtë dokument. Në këtë dokument përfshihet ndalesa e eksportit të thëngjillit, hekurit, plumbit dhe ushqimeve të detit nga ana e Koresë Veriore dhe synohet të ulen të ardhurat e Phenianit nga 3 miliardë në 2 miliardë dollarë nga eksporti. Për miratim të kësaj mase kërkohen së paku 9 vota për, nga 15 anëtarët e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, dhe që të mos ketë veto nga anëtarët e përhershëm, Shtetet Bashkuara, Kina, Rusia, Franca dhe Britania. Shtetet e Bashkuara po prijnë në presionin për sanksione më të fuqishme kundër Koresë Veriore, pasi ky vend i ka testuar dy raketa balistike ndërkontinentale në korrik të këtij viti.

loading...