reziku që vjen nga cigaret elektronike

reziku që vjen nga cigaret elektronike

360
0

Adoleshentët që përdorin cigare elektronike janë të ekspozuar ndaj kimikateve që shkaktojnë kancer pothuajse njësoj si personat që konsumojnë duhan.
Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë në San Francisko analizuan 67 adoleshent të cilët përdornin rregullisht cigaret elektronike, të dhënat treguan se në trupin e tyre gjendeshin disa kimikatë të njëjtat me të duhanit të cilat janë shkaktarët kryesor të kancerit.
Sipas të dhënave më të fundit nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, adoleshentët nën 18 vjeç kanë 3 herë më shumë gjasa që të përdorin cigare elektronike në krahasim me të rriturit. Pavarësisht se cigarja elektronike është krijuar me idenë që të ulë numrin e përdorueseve të duhanit i cili është dhe shkaktari kryesor i kancerit të mushkërive dhe të mëlçisë, ndikimi që ka në organizëm cigarja elektronike është po i njëjti.
Të dhënat tregojnë se personat që përdorin cigare elektrike kanë 3 herë më të lartë nivelin e kimikateve toksike në krahasim se njerëzit normalë, ndërsa personat që konsumojnë dhe cigare elektrike dhe duhan e kanë 6 herë më të lartë.
Studiuesit shpjegojnë se niveli i kimikateve të dëmshme për organizimin nga cigaret elektrike vjen si pasojë e plastikës, ngjitëseve dhe gomës sintetike nga të cilat përbëhet lëngu aromatizues.