Pse aroma natyrale e trupit tonë, ndryshon me kalimin e viteve

Pse aroma natyrale e trupit tonë, ndryshon me kalimin e viteve

185
0

Një eksperiment tregon se ne jemi në gjendje të identifikojmë moshën e njerëzve vetëm nga aroma e tyre. Ka një sërë arsyesh që bëjnë që, me kalimin e viteve, aroma natyrale e trupit tonë të ndryshojë.

 

Të jetosh me disa sëmundje

Ndërsa plakemi, ka më shumë të ngjarë të kemi probleme shëndetësore. Disa sëmundje, si për shembull, diabeti apo sëmundjet e mëlçisë, mund të ndikojnë në ndryshimin e aromës së trupit tonë.

 

Lëkura plaket

Lëkura jonë bën më shumë acide yndyrore sa më shumë që kalojnë vitet dhe efekti ndonjëherë njihet dhe si “aroma e të moshuarve”. Kur këto acide yndyrore takojnë ajrin, ato rrisin një kimikat të njohur për erën e tij tipike. Pra, “aroma e të moshuarve” ekziston sepse era e lëkurës sonë ndryshon vërtet.

 

Ndryshimi i dietës ushqimore

Ushqimet si peshku, erëzat apo mishi i kuq, mund të ndikojnë në aromën e trurit tonë. Thënë thjesht: pasi ushqimi ynë tretet në trupat tanë, ne lëshojmë kimikatet përmes djersës, era e së cilës, ndonjëherë mund të jetë shumë e fortë.

 

Sasia e ujit që marrim në një ditë

 

Sa më shumë të dehidratohemi, aq më pak e këndshme do të jetë aroma jonë natyrale. Një gojë e thatë është vendi i përsosur për rritjen e baktereve, pasi nuk lahet nga pështyma ose uji.

 

Hormonet tona janë në ndryshim

Hormonet e trupit ndryshojnë shpesh. Te gratë, veçanërisht gjatë menstruacioneve dhe menopauzës.

 

Ndryshime të tjera hormonale si puberteti dhe stresi i lartë gjithashtu mund të ndryshojnë aromën tonë të trupit, përgjatë gjithë jetës.

 

Marrja e ilaçeve të caktuara

Disa suplemente dhe ilaçe, si për shembull, ato kundër depresionit, mund të ndryshojnë aromën e trupit. Kjo për shkak se disa prej tyre, na bëjnë të djersitemi më shumë. Djersa përzihet me bakteret tona të lëkurës, duke krijuar një aromë më të fortë.

 

Higjiena e përgjithshme e dhëmbëve

 

Pështyma është mbrojtja jonë natyrore kundër erës së keqe të gojës, dhe sa më shumë plakemi, aq më pak pështymë prodhon goja.

 

Mbajtja e protezave, për shembull, rrit shanset tona për të futur baktere të këqija në gojë, edhe nëse ato pastrohen rregullisht.

 

Sëmundja e mishit të dhëmbëve

 

Është më e zakonshme tek të moshuarit. Kjo iu jep atyre një erë të keqe të gojës, e cila ndikon më pas në aromën e përgjithshme të trupit.