Përse kjo letër e Abraham Lincoln është shitur 60.000 dollarë

Përse kjo letër e Abraham Lincoln është shitur 60.000 dollarë

379
0

Disa ditë përpara Krishtlindjeve të vitit 1863, Abraham Lincoln donte të ofronte një shembull të vullnetit të mirë për kombin e copëtuar në mes të Luftës Civile. Familja Craig, kushërinjtë e gruas së Lincoln, Mary Todd, ishin një familje që mbante skllevër në Arkansas, të cilët kishin ikur nga plantacionet e tyre pasi forcat e Bashkimit morën pjesën më të madhe të shtetit. Por Craig-ët ishin afër fundit të jetës së tyre dhe dëshironin të ktheheshin në shtëpinë e tyre për Krishtlindje, raporton CNN. Përkundër luftës së vazhdueshme – ose ndoshta për shkak të saj – Lincoln ra dakord. Pas takimit me familjen, ai shkroi dhe nënshkroi një letër që ata mund të përdorin për të lëvizur në mënyrë të sigurt  nga forcat e Bashkimit Evropian dhe të ripërpunonin plantacionin e tyre Arkansas, transmeton lajmi.net.

“Z. dhe znj. Craig, nga Arkansas, plantacioni i të cilëve është i vendosur në lumin Mississippi disa kilometra poshtë Helenës, është shkatërruar gjatë luftës së tanishme, propozojnë kthimin e tij për të ripërpunuar dhe kultivuar plantacionin në fjalë”, shkruante Lincoln në letër.

 

“Dhe është dëshira ime që ata të lejohen ta bëjnë këtë dhe se forcat ushtarake të Shteteve të Bashkuara në atë zonë nuk do t’i vrasin ata as nuk do të lejojnë që ata të sulmohen, përderisa zoti dhe znj. Craig sillen si qytetarë paqësorë dhe besnikë të Shteteve të Bashkuara”.

 

Letra origjinale e Lincoln, e mbajtur nga pasardhësit e familjes Todd, u shit së fundi në The Raab Collection dhe u shit pastaj tek një blerës i interesuar, duke e cilësuar një shembull unik i përpjekjeve më të gjera të Lincoln për të ribashkuar vendin.

 

Letra u shit me çmimin prej 60.000 dollarësh.