Përse ëndërrojmë? 13 fakte interesante rreth ëndrrave

Përse ëndërrojmë? 13 fakte interesante rreth ëndrrave

179
0

Ndoshta keni kaluar të paktën disa kohë duke menduar për ëndrrat tuaja. Ndoshta ndiheni sikur nuk ëndërroni fare ose mund të mos i mbani mend ato?! Mund të pyesni veten: “Çfarë saktësisht janë ëndrrat dhe a nënkuptojnë ndonjë gjë”?

Shkencëtarët janë përpjekur të kuptojnë se çfarë janë ëndrrat për një kohë shumë të gjatë, dhe ende po studiojnë për to. Ajo që dimë është se ëndrrat janë përfytyrime të nënndërgjegjshme. Imagjinata, normalisht, përfshin tinguj, imazhe, si dhe shumë ndjesi të tjera. Një nga disa përkufizimet më të hershme të ëndrrave është se ato ishin mënyra se si mendja luante në mënyrë të sigurt dëshirat e nënndërgjegjshme.

 

Në kërkimet bashkëkohore, ka ende shumë terapistë (p.sh. ata në shkollën Jungiane) që i përmbahen këtij interpretimi të psikologjisë, i cili qëndron pas ëndrrave. Duke analizuar ëndrrat, mund të filloni të identifikoni nevojat tuaja të paplotësuara dhe të zbuloni plagët e vjetra që kanë nevojë për shërim.

 

1-Në ëndrrat tona, ne shohim vetëm fytyra që njohim. Kur e dëgjoni për herë të parë këtë fakt, mund të mendoni se me siguri nuk tingëllon siç duhet. Por ky është një fakt real.

 

 

2-Çuditërisht, jo të gjithë ëndërrojnë me ngjyra. Në fakt, 12% e njerëzve ëndërrojnë bardh e zi. Studimet të cilat u kryen nga vitet 1915 deri në 1950 mbështetën atë fakt që shumica e ëndrrave kishin parë ëndrra bardhë e zi.

 

3-Mendja juaj është më aktive gjatë një ëndrre sesa kur jeni zgjuar. Shumica prej nesh e lidhin idenë e gjumit me një ngadalësim të mendjes dhe trupit. Kjo ka kuptim, duke pasur parasysh që të qenit në gjumë ka të bëjë vetëm me pushimin, ripërtëritjen dhe përgatitjen për një ditë të re. Gjithashtu, një gjumë i mirë është thellësisht relaksues dhe freskues, duke ju dhënë përshtypjen se truri juaj ka punuar më ngadalë.

 

4-Kafshët ëndërrojnë gjithashtu. Janë kryer studime të cilat treguan se kur kafshët janë në fazën e gjumit, të gjitha tregojnë të njëjtat valë të trurit ashtu si ne kur ëndërrojnë. Studimet kanë përfshirë shimpazetë, delfinët, qentë e macet.

 

5-Edhe të verbrit mund të ëndërrojnë. Ata që janë verbëruar gjatë jetës, ende mund të shohin ëndrrat e tyre, megjithatë, ata që kanë lindur të verbër nuk mund të shohin ëndrrat. Ata që nuk mund të shohin ëndrrat, ende i përjetojnë ato në një mënyrë tjetër: përmes nuhatjes, zërit, prekjes dhe shqisave të tjera.

 

 

6-Ëndrrat flasin përmes nënvetëdijes sonë. Siç u përmend në fillim, ekziston ende një shkollë e mençur simulimi sipas së cilës ëndërrimi i dikujt ose diçkaje mund t’ju tregojë diçka të dobishme për mënyrën se si ndiheni dhe për atë që dëshironi nga jeta.

 

 

7-Ëndrrat shpesh harrohen. Të gjithë shohim ëndrra kur flenë, vetëm se shumë prej nesh nuk i mbajmë mend kur zgjohen. Nuk është e lehtë të mbash mend pjesën më të madhe të përmbajtjes së ëndrrave të tua.

 

8-Paraliza e gjumit është vendi ku keni një paaftësi të përkohshme për të lëvizur ose për të folur. Kjo mund të ndodhë ose kur jeni duke u zgjuar ose kur jeni duke fjetur. Shumica e njerëzve përjetojnë paralizë të gjumit një ose dy herë në jetën e tyre, ndërsa të tjerët mund ta përjetojnë atë më rregullisht. Paraliza e gjumit nuk ndihet sikur jeni në ëndërr, por ndihet reale. Disa njerëz kanë thënë se gjatë përvojës së tyre, ata ndiejnë një ndjesi që dikush ose diçka është në dhomë me ta. Paraliza e gjumit normalisht zgjat nga disa sekonda deri në disa minuta.

 

9-Disa ëndrra mund të jenë parandjenja. Ka pasur raste kur njerëzit kanë pohuar se kanë ëndërruar gjëra që kanë ndodhur më vonë. Disa thonë se është rastësi, ndërsa të tjerë thonë se ata mund ta shohin të ardhmen dhe të përjetojnë parandjenja.

 

10-Ecja në gjumë njihet si një formë ekstreme e çrregullimit të gjumit. Për disa persona, ecja në gjumë mund të jetë diçka normale dhe për të tjerët, më serioze. Disa raste mund të jenë kur ecni nëpër dhomën tuaj ose flisni me të tjerët, ndërsa flini. Sidoqoftë, ka pasur raste kur njerëzit janë larguar nga shtëpitë e tyre ose kanë vizatuar piktura të mrekullueshme që nuk mund t’i pikturojnë kur janë zgjuar.

 

 

11-Ëndrrat rimbushin krijimtarinë tuaj. Ato në fakt mund të përmirësojnë performancën tuaj në fusha të ndryshme. Sipas hulumtimit të raportuar nga Shoqata Amerikane e Psikologjisë mbi psikologjinë e ëndrrave, ato bëjnë mrekulli për aftësitë tuaja krijuese në veçanti.

 

12-Burrat dhe gratë ëndërrojnë ndryshe. Kur gratë ëndërrojnë, normalisht ka një sasi pothuajse të barabartë të burrave dhe grave që janë të përfshirë në ëndrrat e tyre. Sidoqoftë, për burrat, rreth 70% e njerëzve në ëndrrat e tyre janë burra të tjerë. Burrat kanë qenë të njohur për ëndrra më agresive sesa gratë në përgjithësi. Gratë, gjithashtu, kanë tendencë të kenë ëndrra më të vogla.

 

13-50% e ëndrrave janë negative. Hulumtimet kanë zbuluar se shumica e ëndrrave përfshijnë emocione negative. Në një studim që u krye, emocionet e zakonshme që njerëzit përjetuan gjatë ëndrrave të tyre ishin trishtimi, zemërimi, frika dhe ankthi.