Përdorimi i tepërt i telefonave/ Studimi britanik: Dëmton dëgjimin, prekjen, aromën dhe...

Përdorimi i tepërt i telefonave/ Studimi britanik: Dëmton dëgjimin, prekjen, aromën dhe shijen tonë, kjo ndodh sepse…

91
0

Përdorimi i tepërt i celularëve mund të ndikojë në shqisat tona sipas studiueses britanike Susan Denham Wade.

Ajo pohon se varësia jonë ndaj celularëve gradualisht dobëson erën, prekjen, dëgjimin dhe shijen tonë pasi zvogëlon komunikimin dhe kontaktin tonë ndërpersonal me botën e jashtme.

Sipas Newsbeezer, për Wade, një e diplomuar në Universitetin e Harvardit me qendër në MB, përdorimi i pakontrolluar i telefonave inteligjentë zvogëlon në mënyrë të qëndrueshme shqisat e nuhatjes, prekjes, dëgjimit dhe shijes.

”Kjo ndodh sepse ne të gjithë duhet të përdorim shqisat tona në botën reale në të njëjtën kohë. Nëse nuk e bëjmë shqisat tona mund të vuajnë “, shkruan ekspertja.

Në jetën tonë të përditshme katër nga pesë shqisat tona themelore janë ato vijnë në akull dhe telefoni celular mund të jetë përgjegjës për këtë. Telefonat celularë gjithashtu mund të jenë përgjegjës për nivelet më të larta të ankthit, vetmisë dhe depresionit në shoqëri, veçanërisht te moshat e reja.

 

Për studiuesen britanike, kjo ndodh ndërsa pesë shqisat tona themelore kanë evoluar për të bashkëvepruar me mjedisin natyror, por edhe me njëri-tjetrin.

 

Hulumtimet kanë treguar se përdoruesit e smartphone shpenzojnë rreth pesë orë në ditë në telefonat e tyre. Sidoqoftë, ajo që nuk e dinim deri më sot është se telefonat tanë celularë tërheqin vëmendjen nga destinacioni ynë edhe kur nuk janë në përdorim.