“Nuk do të ketë më Covid në verën e 2022”, mjeku i...

“Nuk do të ketë më Covid në verën e 2022”, mjeku i njohur grek parashikon 2 skenarë: Ja deri kur do të jenë infektuar të gjithë fëmijët

116
0

Nikos Sypsas, profesor i infektologjisë, foli në SKAI TV për rrjedhën e koronavirusit në vendin tonë, murin e imunitetit, grupmoshat që shqetësojnë ekspertët, por edhe për hapjen e shkollave përmes njësisë Covid të Spitalit Laiko. Të gjithë fëmijët e pavaksinuar do të sëmuren deri në Krishtlindje

 

Siç tha ai, mund të mos dihet se çfarë do të ndodhë me vaksinën pas dhjetë vjetësh, por dihet se çfarë do të ndodhë nëse një fëmijë kap virusin. “Ne e dimë që tani ka shumë referenca në literaturë për fëmijët që kanë covid të gjatë, domethënë komplikime afatgjata nga koronavirusi siç janë lodhja ekstreme, depresioni, çrregullimet në organe të ndryshme si mushkëritë, zemra,” vuri në dukje ai.

 

Ai theksoi se prindërit në këtë kontekst duhet të krahasojnë dy rreziqe dhe të marrin një vendim: rrezikun nga vaksina e cila është pafundësi e vogël dhe rrezikun nga covid.

 

Ai vuri në dukje se mutacioni Delta është shumë ngjitës dhe prek fëmijët. “Fëmijët do të infektohen në një moment nëse nuk vaksinohen. Deri në Krishtlindje do të kemi një përhapje shumë të madhe të virusit.” Të gjithë fëmijët do të ekspozohen herët a vonë, “tha ai në mënyrë karakteristike.

 

Lidhur me hapjen e shkollave, ai nënvizoi se është përfundimtare që rastet të shtohen dhe se për një muaj protokollet në shkolla do të rivlerësohen.

 

Kam frikë për njerëzit rreth të pesëdhjetave

 

Zoti Sypsas theksoi se problemi është se fëmijët dhe të rinjtë mund ta transmetojnë virusin tek ata që nuk janë vaksinuar për 50 vjet e më lart, dhe frika e madhe është se këta njerëz rrezikojnë të shtrohen në spital.

 

85% e rasteve në ICU të pavaksinuar: Të intubuarit do të kishin vdekur nëse nuk do të ishin të vaksinuar

 

Ai tha se mosha mesatare e pacientëve në spital është rreth 50 vjeç dhe ata janë të pavaksinuar. Në mënyrë të veçantë, 85% janë të pavaksinuar dhe 15% janë të vaksinuar të cilët janë të moshuar ose imunosupresuar me sëmundje themelore që heqin imunitetin e tyre. Të intubuarit do të kishin vdekur nëse nuk do të ishin të vaksinuar, vuri në dukje ai, ndër të tjera.

 

Ai shtoi se disa pacientë shohin probleme afatgjata, të vështira, të tilla si lodhja dhe sëmundjet kronike të mushkërive.

 

Muri i imunitetit më së shumti 65%

 

I pyetur për murin e imunitetit në vendin tonë i cili aktualisht është rreth 60% ai tha se vlerëson se kjo nuk do të kalojë 65% dhe se dilema është se si ose do të vaksinohemi ose do të ngecemi

 

Në verë do të jemi pa virus

 

Sa i përket kohës kur do të përfundojë pandemia, z. Sypsas vuri në dukje se verën e ardhshme ose do të sëmuremi ose do të vaksinohemi dhe kështu do të kemi fituar një lloj imuniteti dhe virusi nuk do të ketë vend të rritet. Sidoqoftë, ai theksoi se ka 2 rezerva: Ndoshta ka një mutacion katastrofik që ai nuk e beson dhe ndoshta kemi disa importe nga vende të tjera si Afrika e cila është pika e nxehtë e pandemisë pasi ato nuk janë vaksinuar atje.

 

Ai shtoi se pandemitë nuk zgjasin më shumë se 3 vjet, se do të ketë një shpërthim deri në Krishtlindje, pastaj gradualisht do të fillojë të ulet nga Pashkët dhe më pas do të hyjmë në një rregullsi.

 

I pyetur për ata që thonë se ai terrorizon me deklaratat e tij, ai përgjigjet se ai kurrë nuk ka bërë asgjë me qëllim, se ai ka një mendim që thotë nëse është e këndshme apo jo dhe se merret vetëm me pandeminë dhe pjesën shkencore dhe jo me pjesa tjeter siç është politika etj e cila nuk është puna e tij. “Më mirë të thuash gjëra të këqija herët për të ndërmarrë veprime,” vuri në dukje ai.