Nobeli në Letërsi/ Shpallen fituesit, ja dy autorët që morën çmimin

Nobeli në Letërsi/ Shpallen fituesit, ja dy autorët që morën çmimin

152
0

 

Çmimim Nobel të Letërsisë e kane marre dy autore. Shkrimtarja polake Olga Tokarczuk ka marre cmimin Nobel per vitin 2018 dhe shkrimtari austriak Peter Handke ka marre cmimin Nobel per vitin 2019.

Lajmin e ka bere te ditur Akademia suedeze, duke vleresuar me cmim dy autore, meqë vitin e kaluar kjo ceremoni është anuluar për shkak të një skandali seksual.

 

Në mesin e favoritëve ishin Anne Carson, Margaret Atwood, shkrimtari yne i madh Ismail Kadare dhe Lyudmila Ulitskaya.

 

Akademia Suedeze në Stokholm ka bërë ndryshime të jurisë, duke emëruar anëtarë të rinj pas situatës së vitit të kaluar, që kishte përfshirë shkelje siç është konflikti i interesit dhe ngacmimet seksuale.

Burri i anëtares së Akademisë, Katarina Frostenson është dënuar me 2 vjet e gjysme burgim pasi është dënuar për dhunim. Frostenson më pas është larguar nga akademia.