Nga çrregullimet bipolare tek sulmet e panikut, ja nga çfarë rrezikohen gratë...

Nga çrregullimet bipolare tek sulmet e panikut, ja nga çfarë rrezikohen gratë gjatë shtatzënisë

361
0

Shtatzënia sjell një përzierje ndjenjash dhe jo të gjitha janë të mira. Nëse jeni të shqetësuara, nuk jeni e vetmja. Shqetësimi është i zakonshëm, sidomos gjatë shtatzënisë së parë të një gruaje ose në një shtatzëni të paplanifikuar. Mund të jetë edhe më e vështirë nëse keni të bëni me depresion ose ankth.

 

Për të mirën tuaj dhe për fëmijën, bëni mirë të kujdeseni për veten sa më shumë që mundeni. Sigurohuni që të hani mirë, të ushtroheni, të bëni gjumë mjaftueshëm dhe të merrni vitaminat plotësisht para lindjes. Nëse ndiheni e shqetësuar, e trishtuar ose e shqetësuar, bisedoni me dikë për këtë dhe kërkoni ndihmë nëse ju duhet.

 

Çfarë ndjenja mund t’ju shkaktohen?

 

Luhatjet e humorit janë normale gjatë shtatzënisë. Por nëse ndjeheni nervoze ose e mërzitur gjatë gjithë kohës, mund të jetë një shenjë e diçkaje më të thellë që po ndodh. Disa gra shtatzëna mund të kenë depresion ose ankth:

 

Depresioni është trishtim, ndjenjë se humori juaj është shumë poshtë, ose mund të jeni nervoze për disa javë, muaj etj. Disa gra mund të jenë në depresion para se të mbeten shtatzënë. Por depresioni gjithashtu mund të fillojë gjatë shtatzënisë për një numër arsyesh – për shembull, nëse një grua nuk është e lumtur se është shtatzënë apo ka shumë stres në punë ose në shtëpi.

 

Ankthi është një ndjenjë shqetësimi ose frike për gjërat që mund të ndodhin. Nëse shqetësoheni shumë, shumë gjëra mund t’ju stresojnë akoma më shumë gjatë shtatëzanisë. Ju mund të shqetësoheni se nuk do të jeni një nënë e mirë ose që nuk mund të përballoni rritjen e një fëmije.

 

 

Gratë shtatzëna mund të kenë probleme të tjera të shëndetit mendor, të tilla si:

 

çrregullimi bipolar (njëherë depresion dhe mungesë energjie e më pas energji të lartë dhe maninë për të qenë aktive);

çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD);

sulme paniku (reagime të papritura dhe të forta fizike me një ndjenjë frike të pashpjegueshme dhe paralizuese);

çrregullim obsesiv-kompulsiv (OCD);

çrregullime të të ngrënit(si bulimia ose anorexia nervosa).

 

 

Është e rëndësishme që të trajtohen shqetësimet e shëndetit mendor gjatë shtatzënisë. Nënat që janë në depresion, në ankth ose kanë një problem tjetër mendor mund të mos marrin kujdesin mjekësor që kanë nevojë. Ato nuk mund të kujdesen për veten, ose mund të përdorin drogëra të ndryshme ose alkool gjatë shtatzënisë. Të gjitha këto gjëra mund të dëmtojnë foshnjën në bark.