‘Në timon duhet të dëgjoni vetëm këto këngë’, shkencëtarët bëjnë playlist-ën që...

‘Në timon duhet të dëgjoni vetëm këto këngë’, shkencëtarët bëjnë playlist-ën që na shpëton jetën

243
0

Dëgjimi i Adeles në makinë mund të zvogëlojë stresin dhe të ndihmojë për të mbajtur zemrat e njerëzve të shëndetshëm, sipas shkencëtarëve.

Studiuesit kryen një studim të vogël për gratë e reja në rrugët në Brazil dhe gjetën që duke dëgjuar Enya dhe versionet instrumentale të këngëve të Adeles i qetësuan.

Versionet në piano të këngëve ‘Someone like you’ dhe ‘Hello’ u përfshinë në një ‘playlist’ për të qetësuar shoferët e mbërthyer në trafik.

Muzika uli luhatjet në rrahjet e zemrës së tyre, të cilat me kalimin e kohës, mund t’i ndihmojnë ata të shmangin problemet serioze shëndetësore.

Muzika është zbuluar se në ndërgjegje ndikon në ritmet e valëve të trurit dhe rregullon aktivitetin në sistemin nervor, duke ulur presionin e gjakut dhe rrahjen e zemrës.

Shkencëtarët në dy universitete në São Paulo, Brazil, punuan me Universitetin ‘Oxford Brookes’ dhe Universitetin e Parmas në Itali.

Ata studiuan pesë gra – një shumë jashtëzakonisht e vogël për një eksperiment shkencor, por ‘me qëllim të anashkalimit të aksidenteve të mundshme të makinave’ – në Marilia, Brazil.

Secila prej grave drejtoi një rrugë të ngjeshur 1.8 milje (3 km) rreth qytetit në një makinë të siguruar nga studiuesit në udhëtimet me orë të vrullshme që zgjatën rreth 20 minuta.

Në një provë ata vunë në heshtje dhe në tjetrin ata dëgjuan muzikë, dhe rrahjet e tyre të zemrës u matën gjatë gjithë studimit.

Për shkak të kësaj, gjendjet shpirtërore të njerëzve mund të pasqyrojnë atë që ata dëgjojnë – muzika e shpejtë ose energjike mund t’i bëjë njerëzit të ndjehen të gatshëm dhe të pompuar, ndërsa muzika e ngadaltë i qetëson.

U vërejt se meloditë e qeta ngadalësojnë rrahjet e zemrës së njerëzve, e cila nga ana tjetër ngadalëson frymëmarrjen, ul presionin e gjakut dhe relakson muskujt. Një ritëm më i shpejtë i zemrës ka efektin e kundërt dhe mund t’i bëjë njerëzit të ndjehen të tensionuar.

Studiuesit në Universitetin Stanford në SHBA zbuluan se muzika mund të ketë të njëjtin efekt në tru si meditimi dhe se meloditë e ngadalta, të rregullta janë më relaksuese.

Në përputhje me qëllimet medituese, shpesh muzika më relaksuese duket se janë këngë që nuk kanë asnjë tekst – ndoshta sepse të menduarit për fjalë kërkon përpjekje aktive nga truri.

Këngët në playlist-in që qetësuan zemrën ishin versione instrumentale të ‘Hello’ dhe ‘Someone like you’ nga Adele, ‘Exile’ nga Enya, instrumentisti i muzikantit kristian Chris Tomlin i Amazing Grace dhe një melodi meditimi e quajtur Electra nga Airstream.

“Ne zbuluam se stresi kardiak tek pjesëmarrësit në eksperimentin tonë ishte zvogëluar duke dëgjuar muzikë ndërsa ata po i jepnin makinës,” tha profesori Vitor Valenti./Daily Mail