Nafta sot, 25 Maj 2017 – Zhvillimet në tregjet globale dhe tregun...

Nafta sot, 25 Maj 2017 – Zhvillimet në tregjet globale dhe tregun lokal

154
0

Rritja e lehtë e çmimeve të naftës në tregjet ndërkombëtare gjatë sesionit të së Mërkurës nuk është reflektuar në tregun vendas, për shkak të zhvlerësimit të dollarit amerikan ndaj monedhës vendase. Gjatë së Enjtes, nafta me shumicë në dy portet e vendit shitet me 141.40 lekë për litër, në rënie me 0.01% në krahasim me sesionin e kaluar. Rritja e çmimeve të naftës në tregjet ndërkombëtare nuk është reflektuar në tregun shqiptar për shkak të dobësimit të dollarit. Në tendencën e çmimeve me shumicë në vend ka pasur ndikim edhe forcimi i ndjeshëm i dollarit amerikan ndaj monedhës vendase. Çmimi i pasqyruar është aktual dhe i referohet vetëm ditës së sotme. Luhatjet në çmimin e shumicës, përveç çmimit me të cilin kuotohet në bursë, vijnë edhe në bazë të kostove të transportit, cilësisë së produktit të zhdoganuar, kursit të këmbimit ndërmjet dollarit dhe lekut, si dhe barrës  shtetërore. Këto të dhëna i referohen çmimit përfundimtar me të cilin nafta del nga dy portet e vendit, atë të Durrësit dhe atë të Vlorës, ku përfshihen edhe të gjitha kostot që janë të detyruara me ligj, përfshirë barrën shtetërore, që sot fiksohet në rreth 90.9 lekë për litër.