Mjekët shpresëplotë, në hapat e gjetjes së medikamentit që ngadalëson Alzheimerin

Mjekët shpresëplotë, në hapat e gjetjes së medikamentit që ngadalëson Alzheimerin

59
0

Duket se ka nisur të ketë shpresë për trajtimin e Alzheimerit, pasi ilaçi i dytë në më pak se një vit ka treguar se ngadalëson sëmundjen.Ekspertët thanë se tani jemi “në prag” të disponueshmërisë së barnave, diçka që kohët e fundit dukej “e pamundur”.

Kompania Eli Lilly ka raportuar se ilaçi i saj, donanemab, ngadalëson ritmin e Alzheimerit me rreth një të tretën, raporton BBC.

Megjithatë, dy vullnetarë humbën jetën si pasojë e ënjtjes së rrezikshme në tru.

Donanemab funksionon në të njëjtën mënyrë si lecanemab. Të dy janë antitrupa si ato që trupi prodhon për të sulmuar viruset. Por këto janë projektuar për të pastruar një gungë ngjitëse nga truri, të quajtur beta amiloid.

Amiloidi grumbullohet në hapësirat midis qelizave të trurit, duke formuar pllaka dalluese që janë një nga shenjat dalluese të Alzheimerit.

“Ne jemi të inkurajuar nga përfitimet e mundshme klinike që mund të ofrojë donanemab, megjithëse si shumë trajtime efektive për sëmundjet dobësuese dhe fatale, ka rreziqe të lidhura që mund të jenë serioze dhe kërcënuese për jetën”, tha Dr Mark Mintun, zëvendëspresident i grupit Eli Lilly për kërkimin dhe zhvillimin e neuroshkencës.