Mjaft u ndiet në faj, të besh shopping redukton stresin dhe ju...

Mjaft u ndiet në faj, të besh shopping redukton stresin dhe ju ndihmon të dobësohen

627
0

Për herë të parë, përfitimet e blerjeve vërtetohen shkencërisht. Blerja e qetëson ankthin, rrit vetëvlerësimin dhe madje do t’ju bëjë të humbni peshë. Ekspertët thonë se shopping, zvogëlon stresin, rrit vetëvlerësimin dhe ofron shumë avantazhe nga pikëpamja psikofizike. Me pak fjalë, blerja nuk është e mirë vetëm për ekonominë, por edhe për shëndetin. Madje do të na ndihmonte të humbim peshë. Kjo është teza e mbështetur nga studimi shkencor i realizuar nga një grup studiuesish nga Tajvani dhe Australia.. Në të morën pjesë mbi 1,900 vullnetarë të të dy gjinive dhe të botuara në revistën e specializuar “Journal of epidemiology and community community”.

 

Për shembull, shkencëtarët zbuluan se midis njerëzve mbi 65 vjeç që kalojnë të paktën gjashtë ditë në javë për blerje, niveli i vdekjes është 28 përqind më i ulët se ata që preferojnë të kursejnë. Kjo për shkak se të dalësh dhe të shkosh nëpër dyqane ju lejon të ushtroheni vazhdimisht dhe rrit gjendjen shpirtërore. Por përfitimet e shpenzimit të kohës për veten, blerja e sendeve të dëshiruara, nuk mbarojnë këtu, por me kusht që të mos e teproni duke komprometuar stabilitetin tuaj ekonomik. Gjithashtu studiuesit thonë se nuk është e nevojshme të harxhoni shumë. Për të shijuar efektet pozitive të blerjeve, thjesht bëni disa blerje të të vogla disa herë në javë, duke përdorur një buxhet të zvogëluar.

 

Ja pse blerja mund të jetë e mirë:

 

Blerja zvogëlon ankthin

 

Efekti qetësues në ankth është i menjëhershëm. Këtë e demonstroi edhe Rik Pieters, një profesor marketing në Universitetin e Tilburgut, Hollandë. Sipas ekspertit, blerja e asaj që na pëlqen përfaqëson një “formë argëtimi që në disa raste mund të luftojë vetminë”. Kjo ndjenjë e mirëqenies do të prodhonte një veprim natyror anksiolitik. Edhe pse kjo nuk është gjithmonë e vërtetë. Ndërsa sondazhet tregojnë se, çdo vit, blerjet para Krishtlindjes paraqesin një shkak ankthi për tetë nga dhjetë konsumatorët.

 

Lufton stresin

 

Efektet e blerjeve gjithashtu janë pozitive në stres.

 

Konsumatorët e lumtur

 

Shkenca ka vërtetuar se blerja gjithashtu ka një ndikim të menjëhershëm pozitiv mbi lumturinë. Këtë e demonstruan një grup studiuesish nga Universiteti i Miçiganit në Shtetet e Bashkuara. Studimi, bazuar në tre seri eksperimentesh të ndryshme, të cilave iu është nënshtruar një grup njerëzish të përbërë kryesisht nga gratë, ka treguar se e ashtuquajtura terapia blerëse është vërtet efektive në minimizimin e trishtimit dhe melankolisë. Ata që bënin blerje, sipas të dhënave të mbledhura, ishin në të vërtetë tre herë më të lumtur se ata që thjesht shikonin në dritare dhe pretendonin se kishin përvojë më të madhe në jetën e tyre.

 

Përmirëson vetëvlerësimin

 

Studiuesit dëshmuan gjithashtu një përfitim tjetër të blerjeve: një rritje pothuajse e menjëhershme e vetëvlerësimit. Teoria gjithashtu u konfirmua nga një studim i kryer në një mijë persona nga portali i tregtisë në internet Zalando. Doli rezultati se shumica e italianëve bëjnë pazar kur ndihen pa moral dhe blerja i çon në përfitime të menjëhershme psikologjike.

 

Shpërblejnë përpjekjet tuaja

 

Blerja e bën më të lehtë përcaktimin e synimeve që janë të vështira për tu arritur në shikim të parë. Si për shembull, të ndjekësh një dietë ose të imponosh stile jetese të shëndetshme.

 

Ajo ofron pak ngushëllime …

 

Blerja mund t’ju ndihmojë të ngushëlloni veten dhe t’i shihni gjërat në një mënyrë pozitive kur gjithçka duket se nuk shkon mirë. Kjo vlen si për keqkuptime të vogla të përditshme, ashtu edhe për çështje më serioze, për shembull kur shfaqet një problem në një marrëdhënie. Një grup i psikologëve amerikanë nga Universiteti i Alabama erdhën në këtë përfundim dhe botuan rezultatet e studimit në Journal of psikologjia e konsumatorit. T’i jepni vetes një luks të vogël ju ndihmon të fitoni më shumë vetëbesim dhe për këtë arsye të ngushëlloni veten nëse diçka nuk shkon.

 

Lufton dembelizmin

 

Blerja është gjithashtu një armik natyror i dembelizmit dhe i jetesës së ulur, sipas disa studimeve.

 

Djeg kalori

 

Duke bërë blerje, mbani nën kontroll të kilogramet shtesë. Sipas hulumtimit shkencor, ecja për tre orë në për dyqane të ndryshme ju lejon të digjni 350 kalori, të cilat mund të bëhen 500 nëse vendosni të shmangni ashensorët dhe shkallët lëvizëse. Sipas një studimi të kryer në Britani nga gazeta Daily Mail, gratë madje mund t’i thonë lamtumirë 15 mijë kalorive në 30 ditë.