“Meshkujt shqiptarë s’dinë të bëjnë seks”- Pas deklaratës së bujshme, gazetarja tregon...

“Meshkujt shqiptarë s’dinë të bëjnë seks”- Pas deklaratës së bujshme, gazetarja tregon historinë e dhimbshme: Ish-i dashuri më ka tërhequr zvarrë…

557
0

Dhuna ndaj grave dhe vajzave nuk njeh status ekonomik, shoqëror, gjeografi, moshë. Ndodh në vende private dhe publike, në hapësira fizike, por edhe virtuale.

Në Shqipëri, 1 në 2 gra kanë përjetuar të paktën një herë gjatë jetës së tyre dhunë nga i dashuri, ish i dashuri, një i panjohur, apo në transport publik, si dhe në familje aty ku duhet të jemi me të sigurta.

8,6 % e grave dhe vajzave në Shqipëri janë dhunuar seksualisht.

Një ndër këto gra është mjeke, fermere, arkitekte, veterinere, gazetare, avokate apo blogere. Një ndër këto gra jam unë edhe ti. Në një rrëfim të sinqertë, gra dhe vajza personalitete të medias dhe të tjera, treguan për UNDP Albania historitë e tyre të dhunës.

Mes tyre edhe Zhaklin Lekatari, deklarata e së cilës, se meshkujt shqiptarë nuk dinë të bëjnë seks, bëri bujë në media pak javë më parë.

“Ish i dashuri më ka tërhequr zvarrë për disa metra sepse nuk pranova që të kthehesha me të”, tregon ajo.

Brezi i barazisë ngrihet kundër dhunës

Dhuna ndaj grave dhe vajzave nuk njeh status ekonomik, shoqëror, gjeografi, moshë. Ndodh në vende private dhe publike, në hapësira fizike, por edhe virtuale. Në Shqipëri, 1 në 2 gra kanë përjetuar të paktën një herë gjatë jetës së tyre dhunë nga i dashuri, ish i dashuri, një i panjohur, apo në transport publik, si dhe në familje aty ku duhet të jemi me të sigurta.8,6 % e grave dhe vajzave në Shqipëri janë dhunuar seksualisht.Një ndër këto gra është mjeke, fermere, arkitekte, veterinere, gazetare, avokate apo blogere. Një ndër këto gra jam unë edhe ti.Në një rrëfim të sinqertë, gra dhe vajza personalitete të medias dhe të tjera, ndanë me ne historitë e tyre të dhunës. Falenderojmë Jonida Shehu, Gerta Heta, Erjona Rusi, Dhurata Thanasi, Estela Ujka, Enida Bozheku, Alice Taylor, Zhaklin Lekatari, për kontributin e çmuar që po japin në mbrojtje të kësaj kauze të fuqishme në mbrojtje të të drejtave të njeriut.Falenderimet tona i shkojnë dhe Qeverisë së Suedisë për mbështetjen e vazhdueshme për promovimin e barazisë gjinore dhe luftës kundër dhunës ndaj grave dhe vajzave në Shqipëri nëpërmjet Programit te Perbashket te OKB-se "Ti japim fund Dhunes ndaj Grave ne Shqiperi” te financuar nga Qeveria e Suedise @Embassy of Sweden in Tirana dhe e zbatuar nga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ne bashkëpunim me @UNDP Albania UN Women Albania UNFPA Albania @United Nations Albania Faleminderit Gënti Minga Jonida Shehu Dhurata Thanasi Daneri Zhaklin Lekatari #Violence against women and girls knows no economic, or social status, knows neither geography nor age. It happens in public and private places, in physical and virtual spaces. IN Albania 1 in 2 women have experiences at least one or more forms of violence during their lifetime from their boyfriend, ex-boyfriend, a stranger, in public transport and even at home where women and girls should feel safe. 8, 6 % of women and girls in Albania have experienced sexual violence.These women are medical doctors, framers, architects, veterinary doctors, journalists, lawyers or bloggers. One of these women is me and you.UNDP is grateful to media personalities and others who sincerely shared their stories of violence with us. We thank them for their precious contributions in support to this human rights cause.Our thanks and gratitude go to the Government of Sweden for the unwavering support to the promotion of gender equality and the fight against gender based violence in Albania and for their support through the UN Joint Programme" Ending Violence Against Women in Albania" implemnted by the Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale dhe UNDP Albania UN Women Albania UNFPA Albania United Nations Albania

Posted by UNDP Albania on Monday, November 25, 2019