Mëngjesi apo pasditja? Cila është koha ideale e stërvitjes që mbron nga...

Mëngjesi apo pasditja? Cila është koha ideale e stërvitjes që mbron nga sulmi në zemër dhe goditje në tru

84
0

“Kur ushtroheni, është më mirë ta bëni atë në mëngjes ”, nxisin studiuesit e një studimi të ri, të botuar në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese. Në veçanti, stërvitja në mëngjes është treguar se zvogëlon në mënyrë efektive rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru .

 

“Efektet e dobishme ishin veçanërisht të forta tek gratë, qofshin ato të mbrëmjes apo të mëngjesit,” vëren Dr. Gali Albalak nga Qendra Mjekësore Universitare Leiden në Holandë.

 

Studiuesit, duke përdorur të dhëna nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, studiuan rreth 80,000 të rritur të moshës 42 deri në 78 vjeç, të cilët nuk kishin ndonjë mosfunksionim kardiak në fillim të studimit. Mosha mesatare ishte 62 vjeç dhe 58% ishin gra.

 

Të gjithë pjesëmarrësit gjatë ndjekjes së tyre mbanin një pajisje të veshur, e cila mati aktivitetin e tyre fizik të përditshëm për shtatë ditë rresht.

 

Pas gjashtë deri në tetë vjet, 2,911 pjesëmarrës zhvilluan sëmundje koronare të zemrës dhe 796 patën një goditje në tru.

 

Duke krahasuar kohët e pikut të aktivitetit gjatë një periudhe 24-orëshe, aktiviteti më i madh midis orës 8 të mëngjesit. dhe ora 11:00 . u shoqërua me rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

 

Duke hetuar më tej me një analizë të dytë, studiuesit i ndanë pjesëmarrësit në katër grupe bazuar në kohën e pikut të aktivitetit fizik: mesditë, mëngjes herët (rreth orës 08:00), mëngjes vonë (rreth 10:00) dhe mbrëmje (rreth 19:00).

 

Kategoritë u zgjodhën sipas kohëve të pikut të aktivitetit të pjesëmarrësve në studim dhe nuk ishin të paracaktuara përpara fillimit të studimit. Lidhjet midis kohës së aktivitetit të pikut dhe CVD-së së incidentit u analizuan duke përdorur orët e mesditës si grup referencë.

 

Në përgjithësi, pjesëmarrësit që ushtroheshin herët në mëngjes ose pak më vonë në mëngjes kishin një rrezik 11% dhe 16% më të ulët të sëmundjes koronare , respektivisht, krahasuar me grupin e kontrollit. Përveç kësaj, ata që ishin më aktivë në orët e vona të mëngjesit kishin 17% më pak rrezik për goditje në tru në krahasim me grupin e kontrollit.

 

Gjetjet ishin të rëndësishme pavarësisht nga sasia totale e ushtrimeve dhe nëse pjesëmarrësit e përshkruanin veten si një lloj mëngjesi apo mbrëmjeje.

 

Në fakt, kur studiuesit u përqendruan në krahasimin midis dy gjinive, ata zbuluan se gratë që ishin më aktive herët në mëngjes ose vonë në mëngjes kishin një rrezik përkatësisht 22% dhe 24% më të ulët të sëmundjes koronare të zemrës , krahasuar me grupin e referencës. Përveç kësaj, ata që ishin më aktivë në mëngjes vonë kishin një rrezik të reduktuar të goditjes në tru 35% krahasuar me grupin e kontrollit.

 

Megjithatë, siç theksoi Dr. Albalak, “ky është një studim vëzhgues, ndaj nuk mund të shpjegojmë pse shoqatat ishin më të forta te femrat. Gjetjet tona i shtohen provave mbi përfitimet shëndetësore të aktivitetit fizik, duke treguar se stërvitja në mëngjes herët , dhe veçanërisht ushtrimet në mëngjes vonë , mund të jenë më të dobishmet. Megjithatë, është shumë herët për këshilla zyrtare mbi kohën ideale për të ushtruar, pasi kjo është një fushë mjaft e re e kërkimit.”