Lista e zezë e Trump: Serbë, rusë, kinezë dhe afrikanë, këto janë...

Lista e zezë e Trump: Serbë, rusë, kinezë dhe afrikanë, këto janë sanksionet ndaj tyre

206
0

Presidenti amerikan Donald Trump ka nxjerrë një urdhër që vendos sanskione ndaj figurave ndërkombëtare të përfshira në korrupsion dhe shkeljen e të drejtave të njeriut. “Presidenti Donald Trump ka nënshkruar një urdhër ekzekutiv duke deklaruar emergjencë kombëtare, si shkak i abuzimit me të drejtat e njeriut dhe korrupsionit në të gjithë Botën, duke u vënë sanksione personave që kanë qenë të përfshirë në këto aktivitete. Shtetet e Bashkuara përpiqen të imponojnë pasoja të dukshme dhe të prekshme për ata që kryejnë abuzime serioze të të drejtave të njeriut ose që jane përfshirë në korrupsion, si dhe për të mbrojtur sistemin financiar të Shteteve të Bashkuara nga abuzimi nga këta persona. Prandaj them se abuzimet serioze të të drejtave të njeriut dhe korrupsioni në mbarë botën përbëjnë një kërcënim të pazakontë dhe të jashtëzakonshëm për sigurinë kombëtare, politikën e jashtme dhe ekonominë e Shteteve të Bashkuara, dhe deklaroj këtu një emergjencë kombëtare për te trajtuar këtë kërcënim”, thuhet në urdhër. Në urdhër thuhet se abuzimi me të drejtat e njeriut dhe korrupsioni minojnë vlerat që përbëjnë themelin themelor të shoqërive të qëndrueshme, të sigurta dhe funksionale; kanë ndikime shkatërruese tek individët; dobësojnë institucionet demokratike; degradojnë sundimin e ligjit; përjetësojnë konflikte të dhunshme; lehtësojnë aktivitetet e personave të rrezikshëm; dhe minojnë tregjet ekonomike. Shtetet e Bashkuara përpiqen të imponojnë pasoja të prekshme dhe të rëndësishme për ata që kryejnë abuzime serioze të të drejtave të njeriut ose përfshihen në korrupsion, si dhe për të mbrojtur sistemin financiar të Shteteve të Bashkuara nga abuzimi i këtyre persona.

 

Për këto arsye, Presidenti amerikan thotë se abuzimet serioze të të drejtave të njeriut dhe korrupsioni në mbarë botën përbëjnë një kërcënim të pazakontë dhe të jashtëzakonshëm për sigurinë kombëtare, politikën e jashtme dhe ekonominë e Shteteve të Bashkuara, ndaj deklaroj një emergjencë kombëtare për t’u marrë me këtë kërcënim.

 

Lideri udhëheqës i Shtëpisë së Bardhë vijon duke listuar të detajuara kategoritë dhe veprimet e ndaluara në SHBA.

 

Me anë të kësaj përcaktoj dhe rendin:

 

Seksion 1(a) Të gjitha pronat dhe të ardhurat prej tyre në Shtetet e Bashkuara të personave të mëposhtëm bllokohen dhe nuk mund të transferohen, eksportohen ose tërhiqen.

 

(i) Personat e renditur në ankesin e këtij urdhri;

 

(ii)Secili i huaj që caktohet nga Sekretari i Thesarit, në konsultim me Sekretaren e Shtetit dhe Prokurorin e Përgjithshëm:

 

(A) të jetë përgjegjës ose të angazhohet në mënyrë të drejtpërdrejtë apo të tërthortë në abuzime serioze të të drejtave të njeriut;

 

(B) të jetë një zyrtar i tanishëm, ish-qeveritar, ose një person që vepron në emër të një zyrtari i cili është përgjegjës ose është angazhuar në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në abuzime:

 

(1) korrupsioni, duke përfshirë keqpërdorimin e pasurive shtetërore, shpronësimin e pasurive private për përfitime personale, korrupsionin në lidhje me kontratat qeveritare ose nxjerrjen e burimeve natyrore

 

(2) transferimin ose lehtësimin e transferimit të të ardhurave nga korrupsioni;

 

 1. C) të jetë ose të ketë qenë udhëheqës ose zyrtar i:

 

Seksion 2

 

Hyrja në SHBA e të huajve që kanë një ose disa nga kriteret e mësipërme do të ishte e dëmshme për interesat e vendit ndaj do të ndalohet.

 

Gjithashtu trump deklaron se këtyre personave do t’u ndalohet dhënia e kontributive, fondeve, mallrave, shërbimeve, etj.

 

Lista e zezë

 

 1. Mukhtar Hamid Shah; Ditëlindja: 11 gusht 1939; Vendlindja: Pakistan

 

 1. Angel Rondon Rijo; Ditëlindja: 16 korrik 1950; Vendlindja: Republika Domenikane

 

 1. Dan Gertler; Ditëlindja: 23 dhjetor 1973; Vendlindja: Izrael

 

 1. Maung Maung Soe; Ditëlindja: March 1964; Vendlindja: Burma

 

 1. Yahya Jammeh;Ditëlindja: 25 Maj 25,1965; Vendlindja: Gambia

 

 1. Sergey Kusiuk; Ditëlindja: 1 Dhjetor 1966; Vendlindja: Ukrainë

 

 1. Benjamin Bol Mel; Ditëlindja 3 janar 1978; Vendlindja: Sudan

 

 1. Julio Antonio Juárez Ramírez; Ditëlindja: 1 dhjetor 1980; Vendlindja: Guatemala

 

 1. Goulnora Islamovna Karimova; Ditëlindja 8 qershor, 1972; Vendlindja: Uzbekistan

 

 1. Slobodan Tesic; Ditëlindja 21 dhjetor 1958; Vendlindja: Serbi

 

 1. Artem Yuryevich Chayka; Ditëlindja 25 shtator 1975; Vendlindja, Rusia

 

 1. Gao Yan; Ditëlindja: Prill 1963; Vendlindja: Kina

 

 1. Roberto Jose Rivas Reyes; Ditëlindja 6 korrik 1954; Vendlindja: Nikaragua