Rritje e viruseve, 10 ushqime imunizuese për t’u konsumuar këtë dimër

Tani jemi në mes të dimrit dhe mes sëmundjeve sezonale si gripi dhe Covid që vazhdon të qarkullojë, forcimi i sistemit imunitar është një prioritet për shëndetin e të gjithë popullatës. Forcimi i mbrojtjes së dikujt, në fakt, e bën trupin më pak të ndjeshëm ndaj zhvillimit të formave serioze virale dhe përmirëson aftësitë e tij mbrojtëse kundër viruseve dhe baktereve.

 

Të ushqyerit, nga ky këndvështrim, na vjen në ndihmë me një sërë ushqimesh që na japin dorën e çmuar në këtë ‘betejë’ e cila duhet të përfshijë edhe të gjitha zakonet e mira që kemi njohur mbi të gjitha vitet e fundit (duke filluar nga mbajtja e maskës në vendet më të mbushura me njerëz dhe në situata potencialisht të rrezikshme).

 

Në fund të fundit, zgjedhja për të sjellë në tryezë disa ushqime specifike mund të përmirësojë edhe më shumë mbrojtjen e përgjithshme të trupit nëse kombinohet me një rutinë të shëndetshme që përfshin gjithashtu aktivitetin e duhur fizik dhe pushimin e duhur.

 

Ja çfarë rekomandojnë mjekët të hani këtë sezon për t’u mbrojtur më mirë nga sëmundjet. Në qilarin e këtyre muajve nuk duhet të mungojë kurrë një furnizim me portokall, një burim i privilegjuar i vitaminës C thelbësor për mbështetjen e sistemit imunitar.

 

I ngrënë si fryt ose i pirë si lëng natyral, një portokall i këndshëm është ajo që nevojitet për të forcuar barrierat si dhe për të siguruar fibra të dobishme në zorrë. E njëjta gjë vlen edhe për limonët, të pasura me askorbat, antioksidantë, vitamina (A, B dhe C) dhe flavonoide.

 

Thjesht përdorni disa pika në sallatën tuaj për të rritur mbrojtjen tuaj. Ndër frutat imunizues, boronicat janë të shkëlqyera, të pasura me flavonoide si hesperidina, e cila gjithashtu ka veti antimikrobike dhe anti-inflamatore.

 

Përfundimi i vaktit me një mollë është gjithashtu një zakon i mirë, pasi përmban lëndë ushqyese thelbësore për të forcuar sistemin imunitar. Dhe duke kaluar nga frutat tek perimet, është mirë të hani shumë brokoli, lakër, lakrat e Brukselit, spinaqin dhe karotat.

 

Rekomandohet shumë, pra, hudhra dhe xhenxhefili, antibakterial dhe antiviral natyral. Së fundi, për mëngjes ose një meze të lehtë, vazhdoni me çaj jeshil, i cili falë theaninës dhe flavonoideve rrit mbrojtjen tonë.

Author: morevesh