Ky ndryshim do të vihet re nëse për 1 muaj do të largoni këtë produkt nga tavolina, ja cili është ai?

Gjithnjë e më shumë njerëz kanë ndalur së konsumuari bukë dhe po përpiqen t’u përmbahen dietave që nuk përmbajnë karbohidrate.

Mijëra blogerë kanë ndarë shumë informacione rreth asaj që ka ndryshuar në jetën e tyre pasi vendosën të heq in dorë nga produktet me bazë mielli.

Rezultatet janë me të vërtetë mbresëlënëse: lëkura e tyre bëhet më e shëndetshme, humbasin peshën dhe bëhen më energjikë.

Por, a funksionojnë me të vërtetë të gjitha këto këshilla?

Ne dëshirojmë ta kuptojmë këtë gjë dhe të zbulojmë nëse të gjitha llojet e bukës janë të dëmshme apo ndoshta vetëm disa.

Ne do të donim të ndanim disa fakte me ju – dhe ju jeni të lirë të arrini në konkluzionet tuaja.

Buka e bardhë kundrejt Bukës së zezë

Buka e grurit dhe buka e përbërë nga thekra ose miell gruri janë absolutisht të mira. Këto produkte janë të shëndetshme, por kur bëhet fjalë për bukën e bardhë, ajo nuk është dhe aq e mirë për ju.

Në shekullin e 20-të, mielli dhe maja u ndryshuan dhe një kombinim i energjisë intensive dhe aditivëve zhvendosën plotësisht kohën e pjekjes së brumit.

Kjo është arsyeja kryesore për të ndaluar të ngrëni bukë të bardhë, madje edhe bukë të bardhë të cilësisë premium.

Le ta shpjegojmë këtë fakt për ju.

Një produkt i padobishëm

Në fillim, kokrrat e grurit janë të larta në vitamina. Por të gjitha subst ancat e dobishme thjesht zhd uken kur drithërat përpunohen.

Madje edhe mielli i bardhë i cilësisë premium mban vetëm rreth 30% të subst ancave të dobishme nga ato që përmban para se të përpunohet dhe fatke qësisht këto substanca bëhen joaktive pas vetëm 2 javëve.

Meqë ra fjala, afati i ruajtjes ruajtjes së miellit është rreth 12 muaj.

Mungesa e shijes

Le të pranojmë se buka e bardhë nuk ka shije. Por kjo është arsyeja përse shumë njerëz e duan. Nuk ju ndalon të shijoni shijen e mishit, supës ose djathit që hani. Por, në krahasim me produktet e miellit, nuk e bën shijen më të mirë.

Toksiciteti

Bota moderne kërkon sa më shumë grurë të jetë e mundur. Për të rritur më shumë grurë në periudha më të shkurtra kohore, fermerët e spërkasin me pesticide. Dhe për ta mbrojtur atë nga brejtësit dhe kërpudhat, ajo trajtohet me subst anca kimike të ndryshme.

Përveç kësaj, për të bërë miellin e bardhë, prodhuesit zbardhin atë duke përdorur të njëjtat subst anca që përdorim për larje: peroksid benzoli, persulfates, dhe dioksid klori.

Para se të blini bukë, sigurohuni që të jetë bërë me miell organik dhe jo miell të rafinuar. Mielli i rafinuar i nënsh trohet procedurave të përshkruara më sipër.

Problemet e lëkurës

Ne jemi ajo çfarë hamë. Dhe nëse një person ha kryesisht produkte të miellit, ata mund të përballen me probleme të lëkurës. Pu çrrat zakonisht shkaktohen nga gluteni që gjendet në bukë.

Trupi nuk mund ta sekretojë glutenin, kështu që gjithashtu shkakton dëmtim të zorrëve. Para se të shkoni te një kozmetolog ose një dermatolog, së pari përpiquni të ndryshoni dietën tuaj.

Problemet e tretjes

Gluteni, mund të shkaktojë probleme të ndryshme të tretjes. Kokrra e grurit përmban një element të rëndësishëm fibrën ndërsa produktet e miellit nuk e kanë këtë. 5-6 feta bukë me gjalpë në ditë ju japin fibra të mjaftueshme për të përmbushur normën e përditshme.

Nëse doni ta merrni këtë normë duke ngrënë fruta dhe perime, ju do të keni për të ngrënë 14 mollë, 21 karrota, 25 domate ose rreth 5 kastraveca.

Plakja e parakohshme

Siç e dini, buka e bardhë është një produkt që nuk përmban substanca të dobishme. Ngrënia e ushqimeve që nuk përmbajnë vitamina e bën të pamundur që trupi ynë të qëndrojë i ri. Pra, ata që nuk evitojnë produktet e miellit të rafinuar kanë tendencë të duken më të vjetër nga sa janë në të vërtetë.

Varësia

Buka është si një drogë. Mielli i bardhë shkakton rritjen e nivelit të sheqerit në gj ak dhe, si rezultat, rritet niveli i insulinës.

Kur hani një fetë bukë, sheqeri në gj ak rritet shpejt, por pastaj bie shpejt dhe ju filloni të ndjeheni më keq dhe doni të hani më shpejt karbohidrate për ta bërë veten të ndjeheni më mirë.

Ndryshime të tilla drastike të nivelit të sheqerit në gj ak mund të çojnë edhe në diabet.

Pesha e tepërt dhe obe ziteti

Për shumë njerëz, kjo mund të jetë arsyeja numër një për të lënë ushqimin me miell të rafinuar. Më shumë se 70% e njerëzve që ndalojnë së ngrëni bukë humbin peshë brenda 2 javëve të para. Një fetë e mesme e bukës përmban 0.6 g fibra, dhe përbërësit e tjerë kthehen në yndyrë të trupit.

Indeksi glicemik i bukës është edhe më i lartë se i çokollatës. Dhe niseshteja që përmbahet në embëlsira bërthehet në traktin e tretjes dhe kthehet në glukozë që hyn në qarkullimin e gja kut, që do të thotë se do t’ju bëjë të ndiheni shpejt të uritur.

Jini të kujdesshëm dhe gjithmonë lexoni përbërësit para se të blini një produkt.

Author: admin