Nëse jeni duke kërkuar për një meze të lehtë të shëndetshme për të shijuar gjatë ditës me një përmbajtje shumë të ulët kripe dhe sheqeri, atëherë arrat janë zgjedhja ideale.
Vetëm 30 gram arra janë të pasura me proteina (5 gramë), fibra (2 gramë) dhe kalcium (20mg).
Ato përmbajnë shumë mangan, magnez, fosfor, vitaminë B6, yndyrna omega-3 dhe hekur.
Edhe pse janë ndër ushqimet me një indeks të lartë kalorik (200 kalori në 30 gramë), përmbajtja e pasur e tyre me lëndë ushqyese rrit ndjesinë e ngopjes.
Shëndeti i mirë i zemrës
Acidet yndyrore mono të pangopura që përmbahen në arra është treguar se ulin nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve. Kjo nga ana tjetër zvogëlon shanset e sëmundjeve kardiovaskulare, goditje në tru dhe sulm në zemër . Më konkretisht, një studim i botuar në British Journal of Nutrition zbuloi se pacientët që hanin arra më shumë se katër herë në javë kishin 37% më pak gjasa për të zhvilluar sëmundje koronare të zemrës sesa ata që nuk hanin fare arra ose hanin më rrallë.
Përveç kësaj, në vitin 2013, u botuan rezultatet e një studimi sipas të cilit vaji i kokosit rrit funksionin endotelial, ndërsa i gjithë fruti mund të përmirësojë kolesterolin “e keq” LDL. Në të njëjtën kohë, një tjetër meta-analizë e botuar në 2009 tregoi se një dietë e pasur me arra përmirëson kolesterolin dhe lipidet, ndërsa ul stresin oksidativ dhe inflamacionin.
Rregullimi i peshës
Një studim i botuar në Revistën Amerikane të Ushqimit Klinik zbuloi se gratë që rrallë hanin arra kishin më shumë të ngjarë të shtonin në peshë gjatë një periudhe 8-vjeçare sesa ato që hanin arra dy ose më shumë herë në javë. Për më tepër, provat kanë treguar se krahasimi i dietave që përmbajnë arra me ato që nuk i përmbajnë ato, dietat që përmbajnë arra kishin më shumë të ngjarë të humbnin peshë.
Gurët në tëmth
Konsumi sistematik i arrave ka qenë i lidhur me një nevojë të zvogëluar për kolecistektomi (operacioni për heqjen e fshikëzës së tëmthit) bazuar në hulumtimin e botuar në Revistën Amerikane të Ushqimit Klinik. Në veçanti, për një periudhë njëzet vjeçare dhe midis një milion rastesh, gratë që konsumuan rreth 150 gram arra në javë kishin shumë më pak të ngjarë t’i nënshtroheshin këtij operacioni krahasuar me gratë që konsumuan më pak se 150 gram.
Kocka të shëndetshme
Arrat kanë një përmbajtje të lartë të elementëve gjurmë të bakrit, të nevojshëm për mirëmbajtjen e kolagjenit dhe elastinës, përbërësit kryesorë të qelizave dhe rinovimin e indeve në trupin tonë. Mungesa e bakrit është shoqëruar me dendësi të ulët të kockave dhe një shans më të lartë për të zhvilluar osteoporozë. Pa bakrin e nevojshëm, trupi ynë nuk mund të plotësojë elementin strukturor të kolagjenit, duke rezultuar në mosfunksionim të përbashkët.
Një përbërës tjetër i rëndësishëm në arra që është mangani, duket se përfshihet në parandalimin e osteoporozës, ndërsa magnezi ndihmon në thithjen e kalciumit nga kockat.