Jeni me grip, a duhet t’i ndaloni stërvitjet

Jeni me grip, a duhet t’i ndaloni stërvitjet

280
0

Jemi në sezonin e ftohjeve dhe gripit Nëse ushtrojmë rregullisht, lind pyetja nëse duhet të vazhdojmë stërvitjen dhe kur imuniteti ynë bie ose nëse është më mirë të pushojmë për një kohë.

Doktori i mjekësisë sportive Jayson Loeffert nga Penn State News këshillon që të vazhdoni në aktivitetin e rregullt fizik edhe nëse jeni ftohur. Ushtrimi ngre rrahjet e zemrës, duke e inkurajuar të pompojë gjak më fuqishëm.

Gjithashtu ka një efekt të mirë në mushkëri dhe stimulon sekretimin e endorfinave. Të gjitha këto procese që ndodhin nën aktivitetin fizik në trup na bëjnë të ndjehemi më mirë. Por nuk ka nevojë të detyroheni. Nëse kemi më pak energji dhe lodhemi më shpejt, gjë që është mjaft normale kur kemi ftohje, duhet të rregullojmë intensitetin e ushtrimit tonë në gjendjen tonë.

“Nëse rrugët e tua ajrore janë të bllokuara, nëse bie shi dhe nuk keni frymë, nëse nuk mund të ndaloni kollitjen, është koha për të pushuar”, shton mjeku. E rëndësishme të theksohet është se ne nuk fillojmë të ushtrojmë kur kemi ftohje pasi trupi nuk do të jetë në gjendje të përballojë ngarkesën, ndaj së cilës është ekspozuar dhe mund të reagojë në atë mënyrë që simptomat e sëmundjes të intensifikohen. Një situatë tjetër ku nuk duhet të ushtrojmë është në rastin e etheve.

“Ushtrimi natyrisht rrit temperaturën e trupit tuaj. Kur kemi ethe, temperatura e trupit tonë është tashmë më e lartë se normale. Ushtrimi mund të jetë mjaft i rrezikshëm”, paralajmëron Loeffert. Për ata që stërviten në ambiente të mbyllura, palestrat dhe qendrat e aerobikut dhe ata që ndajnë pajisje stërvitore, mjeku këshillon dezinfektimin e zgjeruar dhe vendosjen e maskave të fytyrës në dimër kur viruset ushqehen, në mënyrë që të mos përhapet infeksioni.