Ekspertët amerikanë janë të bindur: Ky është vendi ku koronavirusi përhapet më...

Ekspertët amerikanë janë të bindur: Ky është vendi ku koronavirusi përhapet më lehtë!

234
0

Pandemia e COVID-19 dhe masat që janë marrë në kudër të saj ka paralizuar gjithë botën. COVID është një sëmundje shumë e transmetueshme, por provat tregojnë se tubimet e vogla shtëpiake dhe familjet janë vendi ku koronavirusi i ri po përhapet më shpejt.

Për gati një vit, zyrtarët e shëndetit publik në të gjithë globin janë përballur për të mësuar nivelin e përhapjes së COVID-19. Disa herë, udhëtimet janë kufizuar, shkollat dhe palestrat janë mbyllur, dhe disa qytete, të tilla si San Francisco, janë nën bllokim. Por, përkundër këtyre kufizimeve, numri i infeksioneve dhe vdekjeve nga COVID-19 vazhdon të arrijë nivele rekord.

“Unë mendoj se duam të jemi të kujdesshëm për të fajësuar një mjedis të veçantë dhe për të shkatërruar një mjedis të veçantë për gjenerimin e transmetimit,” tha Dr. John Brownstein, epidemiolog dhe shefi i inovacionit në Spitalin e Fëmijëve të Bostonit.

Sidoqoftë, ka disa cilësime ku COVID-19 përhapet më lehtë. Në New York, për shembull, gjurmimi i kontakteve ka treguar se 70% e rasteve të reja vijnë nga tubime të vogla dhe familje.

Kur njerëzit mblidhen në grupe të vogla me miqtë dhe familjen, ka më shumë të ngjarë të harrojnë masat mbrojtëse, të mos mbajnë maskat e tyre dhe të qëndrojnë së bashku brenda për periudha më të gjata kohore, gjë që e bën më të lehtë transmetimin e virusit.