Ndoshta disa prej jush nuk e mbajnë mend herën e fundit kur janë ngjitur në pemë për t’i këputur, por e sigurt që shija e tyre është e pakrahasueshme me asgjë tjetër. Po flasim për manat, një nga frutat më të shijshëm dhe super të shëndetshëm që duhet t’i konsumoni patjetër tani në pranverë, meqë është edhe sezoni i tyre.
Edhe pse të vegjël në madhësi, manat janë një minierë vlerash ushqyese që mbrojnë organizmin nga veprimi i radikaleve të lira, detoksikojnë organet kryesore si mëlçia dhe veshkat, si dhe parandalojnë zhvillimin e qelizave kancerogjene. Manat janë të pasur me vitamina A, B, C dhe K; hekur, fibra distike, proteina, antioksidantë (këta të fundit janë të përqendruar më shumë tek manat e zinj), magnez, mangan dhe kalium. Po përse duhet të hamë sa më shumë mana?
1.ULIN NIVELIN E LARTË TË KOLESTEROLIT TË KEQ NË GJAK.
2.PARANDALOJNË ZHVILLIMIN E DIABETIT TË TIPIT 2.
3.FORCOJNË SHIKIMIN DHE DËGJIMIN.
4.TRAJTOJNË ANEMINË DHE FORCOJNË SISTEMIN IMUNITAR.
5.PARANDALOJNË PLAKJEN E LËKURËS DHE ZBARDHJEN E FLOKËVE.
6.KANË EFEKTE POZITIVE KUNDËR KAPSLLËKUT DHE SINDROMËS SË ZORRËs SË IRRITUAR.