“Dorian”, “Katrina”, “Irma”…/ A e dini kush i vendos emrat e uraganeve?

“Dorian”, “Katrina”, “Irma”…/ A e dini kush i vendos emrat e uraganeve?

477
0

Uragani Dorian, goditi ishujt Bahamas tashmë si stuhi e kategorisë së rrezikshme 5, duke lënë pas të paktën 7 viktima dhe dëme katrastrofike. Sa herë ka ngjarje të tilla, ajo që ngacmon kureshtjen është emri i uraganit.

 

Organizata Meteorologjike Botërore e pagëzon me një emër të kuptueshëm dhe të shkurtër një stuhi të fuqishme e cila mund të jetë vdekjeprurëse për t’u mbajtur mend, por emri gjithashtu u lehtëson punën meteorologëve që ndjekin dhe studiojnë këto stuhi.

 

Emërtimi i stuhive ka nisur që në vitin 1953 dhe deri në vitin 1978, ato pagëzoheshin vetëm me emra grash sipas një rendi alfabetik. Por, organizata u detyrua të përfshijë edhe emrat e burrave për të shmangur përsëritjen e emërtimeve te stuhive.

 

Organizata Meteorologjike Botërore bën gati një listë të përvitshme ku emëron edhe stuhitë që do të godasin SHBA-të deri në vitin 2025. E deri atëherë amerikanët do të duhet të përgatiten për të përballur disa nga uraganët e pagëzuar me emrat Bill, Daniele, Emily, Leslie, Elsa, Umberto, Grace, etj.