Diferenca e moshës në çift: A njeh dashuria moshë…?

Diferenca e moshës në çift: A njeh dashuria moshë…?

256
0

Dashuria nuk njeh moshë. Ajo njeh pasionin, tërheqjen dhe afinitetin për të njëjtat vlera dhe për një projekt të përbashkët të jetës. Përtej kritikave dhe paragjykimeve shoqërore, ka shumë çifte me një ndryshim të madh në moshë, të cilët arrijnë të kurorëzojnë ëndrrën e tyre të dashurisë.

 

Diferenca e moshës në çift është edhe sot objekt i komenteve dhe paragjykimeve. Kjo asimetri gjenerative midis dy personave që e duan njëri-tjetrin vazhdon të ngjallë kuriozitet dhe, në të njëjtën kohë, stimulon thashethemet dhe gjykimin e të tjerëve. Ka shumë njerëz që vënë në dyshim sinqeritetin e dashurisë midis dy moshave shumë të ndryshme, ndërsa të tjerët dyshojnë për praninë e interesave të fshehura.

 

 

Presidenti aktual francez Emmanuel Macron dhe gruaja e tij Brigitte, Harrison Ford dhe Calista Flockhart, Michael Douglas dhe Catherine Zeta-Jones, Hugh Jackman dhe Deborra-Lee Furness … Këto janë vetëm disa shembuj të çifteve të famshme ku dy partnerët kanë 15 ose 20 vite diferencë dhe megjithatë janë të gjithë shembuj të çifteve të konsoliduar dhe të lumtur.

 

Edhe pse mund të duket se shumë kode sociale janë më moderne sot, as këto çifte të famshme nuk përjashtohen nga shumë zëra kritikë. Një shembull i kësaj është fakti që ne ende shohim me sy më të mirë një çift, ku burri është shumë më i vjetër sesa gruaja. Nëse ndodh e kundërta, ku gruaja është më e pjekur dhe burri më i ri, paragjykimet janë shumë më të theksuara.

 

 

Nga ana tjetër, hulumtimi mbi këtë temë tregon një aspekt shumë interesant në të cilin duhet të reflektojmë. Në ditët e sotme, pesha e mosmiratimit social është, në shumë raste, një arsye që çiftet me diferencë të madhe moshe të ndahen. Dashuria është e verbër dhe nuk njeh arsye. E megjithatë, në nënndërgjegjen tonë kolektive, dashuria me shikim të parë është më mirë brenda të njëjtit brez.

 

“Dashuria nuk shihet me sy por me mendje dhe për këtë arsye Cupid-i me krahë është i verbër”. William Shakespeare

 

Diferenca e moshës në çift: a është me të vërtetë e rëndësishme?

 

Diferenca e moshës në çift është shpesh një sfidë e madhe për vetë protagonistët. Mbi të gjitha, sepse këto çifte shpesh stigmatizohen dhe janë objekt i një mospranimi të përgjithshëm. Studimet e fundit, të kryera nga studiues si Brian Collisson dhe Luciana Ponce de León, nga Universiteti i San Diego (California, USA), tregojnë këto elemente:

 

– Marrëdhënia midis dy personave me një ndryshim në moshë 15-20 vjet përjeton atë që njihet si pabarazi e perceptuar.

 

 

– Pabarazia e perceptuar ndërtohet mbi bazën e paragjykimeve sociale. Ndër më të zakonshmet, për shembull, mendimi që burri ose gruaja më e pjekur kërkon, përmes marrëdhënies me partnerin më të ri, arritjen e një statusi të caktuar shoqëror dhe admirim. Në të njëjtën kohë, të kesh një partner të ri riafirmon, në një kuptim, sensin e pushtimit dhe vetëvlerësimit.

 

– Nga këndvështrimi tjetër, personi më i ri gjithmonë kërkon, sipas teorisë së padrejtësisë së perceptuar, një ndjenjë mbrojtjeje, plotësimin e zbrazëtisë së një figure të nënës ose të babait. Për më tepër, dhe nuk na befason, ekziston stereotipi se një marrëdhënie midis dy personave me një ndryshim të madh në moshë bazohet vetëm në interesa. Në veçanti, për interesin për pozicionin ekonomik të personit më të pjekur.

 

Pesha e stigmës humbet forcën e saj

 

Është e vërtetë që prapa diferencës moshore në çift mund të ekzistojë, në disa raste, një interes i fshehur. Kërkimi i një statusi, një interes ekonomik, nevoja për siguri dhe mbrojtje, etj. Sidoqoftë, dashuria në gjeneratat asimetrike është shumë më e zakonshme nga sa mund të mendojmë dhe këto histori dashurie, të cilat shpesh fillojnë në mënyrën më të papritur, shpesh arrijnë të shmangin këto paragjykime sociale dhe të shndërrohen në lidhje të ngurta dhe të qëndrueshme.

 

 

Duhet gjithashtu të theksohet se megjithëse marrëdhënia midis një burri të pjekur dhe një gruaje të re është më pak e stigmatizuar, ende ekziston një paragjykim i fortë në lidhje me situatën e kundërt. E njëjta stigmë prek edhe çiftet homoseksuale, ku dëmtimit homofobik i bashkohet diferenca në moshë.

 

Në dashuri, ato që llogariten janë vlerat, jo numrat

 

Përtej paragjykimeve, sfida më e madhe me të cilën përballen këto çifte është përkatësia e brezave të ndryshëm. Konteksti i ndryshëm shoqëror nganjëherë nënkupton që të gjithë kanë shkallën e tyre të vlerave, një arsimim të ndryshëm, një grup miqsh shumë të ndryshëm dhe nevojën për të marrë pjesë në mjedise ku tjetri është si një peshk pa ujë.

 

Këto episode janë më të dukshme ndërsa afrohet diferenca moshore, ose tejkalon 20 vjet. Të gjitha këto janë pengesa që mund të tejkalohen me kohën nëse ekziston një harmoni e vërtetë në çift dhe nëse respektohen 4 shtyllat e një marrëdhënieje të shëndetshme:

 

 

Keni një projekt të përbashkët të jetës.

 

Ndani të njëjtat vlera.

 

Mbani një jetë seksuale të kënaqshme.

 

Keni karaktere plotësuese.

 

Për të përfunduar, diferenca e moshës në çift është në shumicën e rasteve, një urë që duhet ta kaloni të dy për të kapërcyer paragjykimet sociale dhe thashethemet e këqija. Megjithëse dashuria nuk është kurrë e thjeshtë, gjithmonë ekzistojnë pengesa për t’u kapërcyer dhe sfida për t’u përballuar. Gjëja e rëndësishme është të mbani themelet e çiftit të qëndrueshme dhe qëllimet e përbashkëta për të arritur një marrëdhënie të pjekur dhe të qëndrueshme