Çmimi i naftës arriti shifra rekord, ish-ministri i Drejtësisë publikon tabelën: Ja...

Çmimi i naftës arriti shifra rekord, ish-ministri i Drejtësisë publikon tabelën: Ja e vërteta e taksave që rëndojnë mbi të (Postimi)

101
0

Ish-ministri i Drejtësisë në vend Eduard Halimi ka publikuar një tabelë në rrjetin e tij social Facebook ku tregon çmimin e naftës në raport me taksat që rëndojnë mbi të.

Sipas Halimit, nga çmimi i tabeles qe merr qytetari pershembull 217 lekesh/liter sot, “shteti merr 111.7 dhe vetem nepermjet 6 taksave/tarifave.

Dhe nese shteti do te hiqte te gjithe detyrimet fiskale cmimi i naftes do te ishte 105.22 lek (diku tek 0.85 eur/per liter) i marrin te gjithe se bashku ata qe nxjerrin, prodhojne, trasportojne nga vendi i prodhimit, ngarkojne, shkarkojne, depozitojne, shesin me shumice, pakice, dhe deri tek pagesa punonjesi apo roja i pikes se karburantit.

 

Por qeveria nuk ndalet ketu. Cdo shites me pakice (pike karburanti) ka dhe plot 26 taksa e tarifa te tjera!”

 

Postimi i plotë:

 

Katër pyetje shtesë për naftën, bordin qeveritar, dhe nje analize mbi cmimin!

 

Mqse qeveria tha dje se jo 3.000 qytetare por 45.000 te mblidhen une nuk heq taksen mbi naften, (duke nenkuptuar sikur ishte vetem 1) le te shtrojme edhe 4 pyetje te tjera pas atyre 8 dje:

 

 1. Sa eshte numri i takses/ve mbi naften, 1 sic thote KM apo 32?
 2. A eshte e vertete se nga cmimi 217 lek/liter sot qeveria takson cdo liter nafte me 111.7 l/liter?
 3. A eshte e vertete se cdo shitesi me pakice (pike karburanti) i ngarkohen nje barre prej 26 taksash e tarifash te tjera nga pushteti/qendror lokal?
 4. A ulet cmimi i tabeles risheh nese qeveria duke ulur nje ose disa nga keto 26+6 = 32 taksa e tarifa?

 

Per te ndihmuar qeverine se ndoshta eshte e zene me pergatitjet per koncertin e dites se veres neser, le tia spjegojme pak qytetareve.

 

Sot eshte se cmimi 217 lek/l qe blejne qytetaret sot perbehet nga:

 1. Cmimi (kosto+fitim) i prodhimit, trasportit, ngarkimit, shkarkimit, shitjes me shumice/pakice
 2. Taksat që lëvrohen për llogari të shtetit mbi një liter (111.7 lekë/litër).
 3. Akciza 38.22 lekë/litër
 4. Tatimi mbi vlerën e shtuar (TVSH) 36.16 lekë/litër
 5. Taksa e qarkullimit 27 lekë/litër
 6. Taksa e karbonit 3 lekë/litë
 7. Taksa e markimit 0.6 lek/litër (koncesionari)
 8. Skanimi 1.4 lekë/litër (koncesionari)

 

Pra nga ai cmimi i tabeles qe mer qytetari psh 217 lekesh/liter sot, shteti merr 111.7 dhe vetem nepermjet 6 taksave/tarifave me siper

 

Dhe nese shteti do te hiqte te gjithe detyrimet fiskale cmimi i naftes do te ishte 105.22 lek (diku tek 0.85 eur/per liter) i marrin te gjithe se bashku ata qe nxjerrin, prodhojne, trasportojne nga vendi i prodhimit, ngarkojne, shkarkojne, depozitojne, shesin me shumice, pakice, dhe deri tek pagesa punonjesi apo roja i pikes se karburantit.

 

Por qeveria nuk ndalet ketu. Cdo shites me pakice (pike karburanti) ka dhe plot 26 taksa e tarifa te tjera!