‘Apokalipsi’ është rrugës, një copë gjigande akulli do të rrisë nivelin e...

‘Apokalipsi’ është rrugës, një copë gjigande akulli do të rrisë nivelin e ujit në të gjithë botën

353
0

Një copë masive e akullit do të riformojë bregdetin e botës më shpejt se sa është parashikuar.

Mesatarja globale e detit është rritur rreth 20 centimetra që nga viti 1900, dhe përmbytjet bregdetare po bëhen më të zakonshme si rezultat.

Por, një fletë e madhe e akullit në madhësinë e Floridës po rritet e paqëndrueshme dhe mund të shkrijë më shpejt se sa pritej në oqean, duke e shtyrë nivelin e detit rreth një këmbë e gjysmë. Dhe kjo është e gjitha duke supozuar se temperaturat globale qëndrojnë ashtu siç janë tani dhe nuk vazhdojnë të rriten.

Një studim i ri këtë javë vështroi paqëndrueshmërinë e motit në Antarktidë, që mund të përshpejtojë normën e pashmangshme të shkrirjes së akullnajave në oqean.

“Nëse e shkakton këtë paqëndrueshmëri, nuk duhet të vazhdosh të detyrosh fletën e akullit duke ngritur temperaturat. Ajo do të vazhdojë vetë, dhe ky është shqetësimi “, – tha profesori i Gjeorgjisë Tech Alex Robel.

 

 

Paqëndrueshmëria ka të bëjë me sasinë e akullit që mbështetet në shtrat, përkundrejt shtrirjes mbi ujë, duke kontribuar në rritjen e nivelit të detit.

 

Burimi: Forbes