25 fjalëkalime që nuk duhet t’i vendosni kurrë! Ja si duhet të...

25 fjalëkalime që nuk duhet t’i vendosni kurrë! Ja si duhet të veproni me llogaritë tuaja për të mos u hakuar

49
0

Kodet e aksesit janë një problem për jetën tonë të përditshme, pasi ato rriten vazhdimisht, aq shumë herë për të përdorur diçka shumë të thjeshtë për t’i mbajtur mend. Sidoqoftë, kjo është jashtëzakonisht e rrezikshme, pasi hakerët nuk rrinë në gjumë.

Për shembull, kodi 123456 nuk është sigurisht më i sigurti, megjithatë ai është në listën e 200 fjalëkalimeve më të njohura për vitin 2021. Sondazhi u krye nga NordPass dhe tregoi se njerëzit refuzojnë të lënë kodet “qëerty” dhe “passëord”, të cilat janë tme te komplikuara për hakerët.

Sondazhi përfshiu 50 vende. Sipas saj, pothuajse të gjitha fjalëkalimet që ishin të njohura në 2017 dhe 2019 mbetën në krye në vitin 2021.

 

Top 25 në listë janë si më poshtë:

 

 1. 123456

 

 1. 123456789

 

 1. 12345

 

 1. qëerty

 

 1. pasëord

 

 1. 12345678

 

 1. 111111

 

 1. 123123

 

 1. 1234567890

 

 1. 1234567

 

 1. qwerty123

 

12.000000

 

 1. 1q2w3e

 

 1. aa12345678

 

 1. abc123

 

 1. pasword1

 

 1. 1234

 

 1. qwertyuiop

 

 1. 123321

 

 1. pasword123

 

 1. 1q2w3e4r5t

 

 1. iloveyou

 

 1. 654321

 

 1. 666666

 

 1. 987654321

 

Haker

 

NordPass thotë se secili prej këtyre fjalëkalimeve mund te zbulohet ne më pak se një sekondë nga një haker. Koha më e gjatë që i duhet një hakeri për të “thyer” një nga kodet në listë është tre orë.

 

Sipas hulumtimeve, shumë njerëzve u pëlqen të përdorin emrin e tyre si fjalëkalim. Gjithashtu, shumë përdorin markat e njohura të makinave si “Ferrari” dhe “Porsche”, ndërsa ekipi më i njohur është Liverpool. Së fundi në SHBA 222,287 gra përdorën “iloveyou”, me numrin e burrave që ishte 96,785.